Origano je prepoznatljiv po svom bogatom, zemljanom mirisu, origano se od davnina koristi ne samo u kuhinji, već i kao moćan prirodni lijek. Bilo da se koristi svjež, sušen ili kao eterično ulje, ova biljka nudi niz blagodati za tijelo i um.
U kulinarstvu je nezamjenjiv jer obogaćuje mesna i riblja jela, povrće, supe, soseve, pizzu i tjesteninu. No, njegova prava vrijednost leži u ljekovitim svojstvima koja su potvrđena i savremenim istraživanjima.
Antioksidativna i protuupalna moć
Origano sadrži visoke koncentracije antioksidanasa, posebno karvakrola i timola, koji štite ćelije od oštećenja i usporavaju starenje. Njegovo djelovanje blagotvorno utiče na zdravlje srca, kože, mozga i vida. Ulje origana naročito je efikasno u borbi protiv upala povezanih s hroničnim bolestima, kao što su artritis i alergije.
Prirodni antibakterijski štit
Brojna istraživanja pokazala su da eterično ulje origana uništava štetne bakterije, uključujući i Ešerihiju koli. Čak i suhi origano sadrži aktivne supstance koje jačaju imunitet i štite digestivni sistem.
Podrška probavi i borba protiv virusa
Origano podstiče rad probavnog trakta, smanjuje grčeve i vraća ravnotežu crijevne flore. Pomaže kod žgaravice, refluksa i simptoma SIBO-a, često uspješno kao prirodna alternativa antibioticima. Uz to, njegovo ulje ima i antivirusno djelovanje, korisno posebno u sezoni prehlada i gripa.
Zdravlje srca i krvnih sudova
Redovna konzumacija origana može pomoći u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i podržati zdravlje krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Jednostavan za upotrebu i snažan u učinku
Bilo da ga dodate jelima, koristite kao čaj ili lokalno kao ulje, origano je biljka koja zaslužuje stalno mjesto u vašoj kuhinji i prirodnoj apoteci. Mali listovi – velika zaštita za zdravlje.