14 C
Tuzla
19.04.2024.

Pokrenuti redovni godišnji remont postrojenja Lukavac Cementa

U Lukavac Cementu je 18.2.2023. pokrenut redovni remont postrojenja. Zaustavljen je rad peći za proizvodnju klinkera i sve do 5. aprila 2023. odvijat će se brojne aktivnosti kako bi fabrika i u narednom periodu mogla raditi u punom kapacitetu.

Remont naših postrojenja je vrlo važan postupak koji se planski obavlja uz učešće naših inženjera, uposlenika i specijalističkih kompanija iz zemlje i inostranstva. Nakon uspjeha iz prošle godine kada smo postigli rekordnu proizvodnju klinkera, sada je vrijeme da se postrojenja detaljno pregledaju, uklone eventualni nedostaci, optimiziraju procesi i sve bude spremno za proizvodnju klinkera i cementa te ponovno postizanje dobrih rezultata“ – istakao je Nedim Pašić, tehnički direktor Lukavac Cementa.

Jedan od ciljeva remonta je svakako dalje povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnom procesu, te smanjenje upotrebe fosilnih goriva i povećanje energetske efiksanosti.

Iskorištavanjem svih potencijala energetske efikasnosti i radeći na prinicpima održivosti, Lukavac Cement i na ovaj način ide putem nisko-karbonskog razvoja, što direktno utiče na očuvanje prirodnih resursa i zaštitu okoliša.

Vezane vijesti

TUZLA