31 C
Tuzla
19.07.2024.

Potpisan Kolektivni ugovor: Veće plate u zdravstvu u TK

Doktorima, stomatolozima i drugim medicinskim i nemedicinskim radnicima u Tuzlanskom kantonu od sada će plate biti veće u prosjeku za oko 10 i po posto. Dogovor sa Vladom je postignut, a kolektivni ugovor potpisan. Za doktore medicine i stomatologije, osim satnice podignut je i koeficijent.

”Taj koeficijent je jednak i za doktore koji su u Nezavisnom strukovnom sindikatu. Prvi razrez je za doktore medicine sa 4,80 ide na 5, za specijaliste za 5,40 na 5,65 i subspecijaliste sa 5,65 na 5,85”, navodi Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Ovaj Kolektivni ugovor je dokaz da se u zdravstvo u Tuzlanskom kantonu ulaže, kaže premijer. Ističe i da tome u prilog ide i činjenica da je u prethodnom periodu više miliona KM izdvojeno za poboljšanje uslova rada.

”Dvadeset miliona KM ova Vlada je dala unazad dvije godine i obezbijedila sredstva za poboljšanje stanja i kada je u pitanju oprema i aparati i taj infrastrukturni dio kada je u pitanju Klinički centar. Pokušavamo iznalaziti način da stvari popravljamo”, kaže Irfan Halilagić, premijer TK.

Predstavnici sindikata kažu djelimično su zadovoljni novim Kolektivnim ugovorom. Nekima neće biti povećan koeficijent, kako bi svi dobili povećanje plate.

”U ovom trenutku mi smo napravili kompromis, nismo svoje koeficijente puno pomjerali, ovih 4.250 ljudi koji nisu u Sindikatu. Računajući na to i računajući sistem brojki, pristali smo na taj kompromis jer taj kompromis znači da će nekome biti povećana plata”, ističe Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH.

Ovim Kolektivnim ugovorom je kažu iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK počelo vrednovanje doktora kroz koeficijente.

”Ne možemo sva rješenja imati sad i odmah. Ne možemo imati rješenja onakva kakva samo mi mislimo da su ispravna. Ona trebaju biti usaglašena sa drugim uposlenicima u zdravstvu, drugim interesima. Zdravstvo funkcioniše kroz tri odvojena sistema, to su prostor, oprema i kadar. Mi zastupamo jedan dio kadra. Kad gledate cjelokupnu sliku, djelimično smo zadovoljni, a ako pitate mene lično, ja sam prezadovoljna”, kazala je Elvira Konjić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Kolektivni ugovor potpisan je na tri godine s tim što će se 1.5.2025. godine nastaviti pregovori u poboljšanju materijalne situacije.

Vezane vijesti

TUZLA