14 C
Tuzla
28.05.2024.

Potpisan Okvirni plan zajedničkog postupanja i saradnje u cilju suzbijanja nezakonitih migracija

Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković i direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa potpisali su Okvirni plan zajedničkog postupanja i suradnje između dvije agencije u cilju suzbijanja nezakonitih migracija.

Potpisivanju navedenog plana je prethodila zajednička procjena stanja u navedenoj oblasti, kao i procjena kadrovskih, organizacijskih i drugih kapaciteta s kojima Granična policija BiH i Služba za poslove sa strancima raspolažu, izvijestili su u četvrtak iz Granične policije BiH.

Kako je istaknuto, navedene agencije se suočavaju s nedostatkom potrebnog broja službenika te je zaključeno da se unaprijedi suradnja kroz plansko, organizirano i zajedničko poduzimanje aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonitih ulazaka i boravka stranih državljana u BiH, kao i pokušaj njihovog nezakonitog izlaska u pravcu zemalja Europske unije.

Shodno navedenom, zajedničke planske aktivnosti su u prethodna dva dana realizirane na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, na ulazu u BiH, gdje je otkriveno 46 stranih državljana koji nisu posjedovali dokumente niti su pružili dovoljno relevantnih informacija o svrsi i uvjetima namjeravanog boravka u BiH.

Istima je odbijen ulazak u BiH i vraćeni su na početne destinacije. Pet stranih državljana je nakon odbijanja ulaska izrazilo namjeru podnošenja zahtjeva za azil u BiH, nakon čega su podvrgnuti propisanoj proceduri.

Tijekom trajanja ovih aktivnosti, prikupljena su nova saznanja koja se odnose na nezakonite ulaske stranaca i njihovo kretanje na teritorij BiH, a koja će poslužiti u sprečavanju kaznenih djela i prekršaja iz nadležnosti agencija, kao i u planiranju budućih zajedničkih aktivnosti.

U cilju potpisanog Plana, službenici navedene dvije agencije će na osnovu izvršenih analiza i procjene migracionih kretanja, zajednički djelovati na mjestima najčešćih nezakonitih ulazaka stranaca u BiH i vršiti provjeru svrhe dolaska i zakonitosti ulaska stranaca preko graničnih prelaza u BiH.

Uz to, zajednički će biti vršen nadzor državne granice kao i zajedničko djelovanje u provođenju postupaka readmisije stranaca iz BiH po skraćenom postupku.

U narednom razdoblju će u skladu sa navedenim Okvirnim planom također biti poduzimane zajedničke pojačane aktivnosti, tijekom čije realizacije se, između ostalog, očekuje povećanje broja otkrivenih stranaca koji pokušavaju nezakonito ući u BiH, povećanje broja stranaca koji su po skraćenom postupku readmisirani u Republiku Srbiju i Crnu Goru, te povećanje broja odbijenih ulazaka u BiH strancima koji ne ispunjavaju propisane uvjete za ulazak, o čemu će javnost biti naknadno obaviještena, navodi se u izvještaju.

Vezane vijesti

TUZLA