20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Pozitivni rezultati kampanje ‘Stop švercu’, zabilježen veći broj izdavanja akciznih markica

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u saradnji sa Udruženjem ekonomista RS SWOT već tri godine uspješno provodi kampanju “Stop švercu”, a prvi pokazatelji za ovu godinu ukazuju na vidljive rezultate kampanje u suzbijanju takozvanog crnog tržišta duhana i cigareta u BiH.

Rade Šegrt iz Udruženja ekonomista SWOT je rekao da se ovogodišnji podaci još sumiraju, ali da prvi pokazatelji govore da je došlo do većeg izdavanja akciznih markica, čiji je broj do 2020. godine bio u padu, ali u 2021. i 2022. godini zabilježio rast.

– Smatramo da je kampanja, koja je završena ovih dana, bila uspješno provedena i kompletan izvještaj ćemo napraviti kada sumiramo sve podatke – naveo je Šegrt prilikom susreta sa novinarima u Sarajevu.

Prihodi od indirektnih poreza izuzetno su značajni za fiskalnu stabilnost BiH i od tih prihoda u značajnoj mjeri finansiraju se školstvo, zdravstvo, putna infrastruktura, socijalna davanja i slično. Nezakonita trgovina osim umanjivanja prihoda u budžetu, stvara i nelojalnu konkurenciju. Poseban naglasak u kampanji “Stop švercu“, bio je na nezakonitoj prodaji duhana i duhanskih proizvoda.

Govoreći o tome kako je pokrenuta kampanja, Šegrt je naveo da su uvidjeli da postoji veliki udio crnog tržišta proizvoda bez akciznih markica koje pravi velike štete budžetima praktično na svim nivoima u državi. Prema nekim procjenama u zadnjih četiri, pet godina to čak prelazi milijardu KM.

– Svake godine zajedno sa UIO kreirali smo određene spotove u vidu poruka koje su se putem medijskih kuća slale široj javnosti, a također smo pojačano radili kroz članke, tekstove, priloge, gostovanja na televizijama i pokušali smo da ukažemo na te pogubne efekte po budžet – dodao je Šegrt.

Crno tržište, kako je naglasio Šegrt, pravi veliku štetu budžetskim prilivima, ali i samim konzumentima duhanskih proizvoda, jer duhan nepoznatog porijekla može biti višestruko štetniji od onog koji je poznatog i kontrolisanog porijekla.

 

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA