29 C
Tuzla
18.06.2024.

Reakcije na usvajanje Rezolucije o Srebrenici: Svaki naredni 11. juli je Međunarodni dan refleksije na genocid

Odlukom Generalne skupštine UN-a svaki naredni 11. juli je Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995, oglasio se ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija povodom današnjeg usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

– Odluka je donesena “košarkaškim” rezultatom 84 prema 19. U “gledalištu” je ostalo 68 “igrača”! Zahvaljujem svima koji su proteklih godinu bili zajedno! – napisao je Lagumdžija na društvenoj mreži X.

Nakon usvajanja Rezolucije oglasio se i Član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, stavljena tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

– Ovim je, na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.

Ovo je takođe prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima. Takođe, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

  • Vučić poslao poruku nakon usvajanja Rezolucije 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uoči glasovanja poručio da je Rezolucija ”izuzetno politizirana”, po završetku zasjedanja rekao je da je 84 prisutnih zemalja glasovalo za, dok 86 prisutnih zemalja nije glasovalo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– U svakom nacionalnom parlamentu Rezolucija na ovaj način ne bi bila usvojena. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje to može proći – poručio je Vučić, kazavši da oni koji su željeli stigmatizirati srpski narod u tome nisu uspjeli.

Predstavnica Mađarske, kao jedine zemlje Europske unije koja je glasovala protiv, poručila je da se o Rezoluciji trebalo glasovati samo ako nije prijetnja miru. Upitala je hoće li Rezolucija donijeti dobro u pitanju sigurnosti Balkana ili će samo izazivati dodatne podjele.

Nakon glasovanja obratio se predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja kazavši da je ironično što današnje glasovanje pokazuje u kojoj je mjeri svjetska zajednica podijeljena. S obzirom na nedostatak konsenzusa, ruski predstavnik naglasio je da je usvajanje Rezolucije pirova pobjeda za sponzore.

– Svijet je danas svjedočio tužnom poglavlju UN-a kada su mnoge zemlje, predvođene Njemačkom, odlučile zloupotrijebiti ovlaštenja Generalne skupštine UN-a. Ne iznenađuje da je Rezolucija donesena bez konsenzusa, kao i da je veći broj onih koji je nisu podržali od onih koji jesu – rekao je ruski predstavnik.

Predstavnik Crne Gore pri UN-u Damir Šabanović, zemlje koja je glasala za Rezoluciju, rekao je kako je, na prijedlog ove zemlje, u tekt uključen prijedlog u kojem stoji da je kaznena odgovornost individualna te da se zločin ne može pripisati niti jednom narodu.

–  Zloupotreba Rezolucije nije moguća. Crna Gora iskazuje svoje poštovanje žrtvama i nastavlja raditi na promociji mira i prijateljskom odnosu svih nacija. To je jedini temelj prosperitetne budućnosti za sve – rekao je on.

Predstavnik Grčke, zemlje koja je bila suzdržana, rekao je kako je Grčka predana osudi negiranja genocida. Smatra da se Rezolucija može pogrešno protumačiti kao nešto što će potkopati mir, ali i europsku budućnost regije.

Bez podrške tročlanog Predsjedništva BiH

Protiv Rezolucije glasovala je Kina, čiji je predstavnik uoči glasovanja rekao kako je Rezolucija pokrenula velike kontroverze u Bosni i Hercegovini i regiji, što ne pridonosi harmoniji i miru.

Predstavnik Meksika iskazao je solidarnost i poštivanje svim žrtvama genocida i njihovim obiteljima, kao i onima koji su preživjeli sukobe 90-ih godina. Dodao je da Meksiko odbacuje glorificiranje zločinaca i negiranje genocida.

– Žao nam je što je ovako osjetljiva tema bila prijedlog glasanja i što nije bila rezultat konsenzusa. Brine nas da ova inicijativa nema punu podršku tročlanog Predsjedništva BIH. Iz tih razloga moja je zemlja bila suzdržana – poručio je on.

Predstavnik Slovačke rekao je da je ova zemlja bila suzdržana, dodavši da postoji negativna dinamika na zapadnom Balkanu, kao što su izazovi dijaloga Beograd-Priština, prijetnja jednog dijela BiH o odcijepljenu i drugo. Kaže da Slovačka ostaje predana miru na zapadnom Balkanu.

Predstavnik Brazila, zemlje koja je bila suzdržana u glasovanju za Rezoluciju, rekao je da današnje glasovanje ne znači da odstupaju od stava da je u Srebrenici počinjen genocid, ali je naglasio da se njegovo glasovanje veže za okolnosti.

– I dalje smo zabrinuti zbog podjela koje su na ovaj način izazvane u UN-u, regiji, a posebno u BiH. Rezolucija bi trebala biti pomoć u zacjeljivanju starih rana, ali je uradila suprotno i nismo mogli biti dio toga – poručio je predstavnik Brazila.

Predstavnik Vijetnama osudio je genocid u Srebrenici, ali je rekao da je prioritet raditi na promociji pomirenja i jedinstva, a kako bi se doprinijelo stabilnosti i miru u ovoj regiji.

– Ovakav međunarodni dan treba ujediniti, a ne dijeliti, različite grupe u regiji. Konsenzus nije ostvaren, to je jasno. S tim na umu bili smo suzdržani u glasovanju – zaključio je predstavnik Vijetnama.

Vezane vijesti

TUZLA