32 C
Tuzla
17.07.2024.

Savremeno – umjetnička škola domaćin razmjene učenika Balkana: Gradimo mostove

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla  do 1. juna domaćin je srednjoškolcima i profesorima Srednje stručne škole iz Bara.  Razlog posjete je kako navode, povezivanje mostova.

„Razlog naše posjete je da tu saradnju uspostavimo i podignemo na veći nivo. Da iskoristimo način rada škole iz Tuzle, da implementiramo rad u naše škole i da se djeca druže“ rekao je Branko Knežević, direktor Srednje stručne škole Bar.

A upravo su druženje, razbijanje predrasuda i povezivanje učenika glavni ciljevi ovog programa. Drugu godinu za redom u posjeti Tuzli je i Jovan Joksimović.

„Drugarima koji nisu bili prošle godine smo prenosili  utiske i mislim da su izuzetno zadovoljni i da smo nadmašili njihova očekivanja. Moram napomenuti i sam program koji je ispunjen i raznovrsan“ dodao je Jovan Joksimović, učenik Srednje stručne škole Bar.

Svoje znanje iz prošle godine prenio je i na Lanu Sarić,  kolegicu iz školske klupe. Za nju će ovo iskustvo, kako navodi, biti izuzetno korisno u životu.

„Naučila sam da se oslobodim na sceni i slobodnije da pričam, upoznam nove drugare, što je najbitnije  . Trebamo svi da se spojimo da vidimo da nema nikakvih razlika jer smo iz različitih država“ naglasila je Lana Sarić, učenica Srednje stručne škole Bar

Riječ je o programu  školskih razmjena RYCO Superschools Western Balkans  tokom kojeg  se između ostalog  sa učenicima se radi na realizaciji paketa pedagoških programa kroz primjenu elemenata dramske pedagogije.

 „Kroz našu razmjenu mi pokušavamo kroz različite vrste umjetnosti da ukažemo na teme koje su jako važne za mlade ljude kao što su identitet, građenje i održavanje mira, interkulturni dijalog i suočavanje sa prošlošću Zapadnog Balkana „ dodala je Amila Beširović, profesorica Srednje Savremeno umjetničke škole Tuzla

Pored radionica na kojima uče o sebi,  ovakvi programi zapravo najveći uticaj imaju na učenike. Tuzlanski učenici ovu priliku koriste da svoje vršnjake upoznaju sa Tuzlom, ali i da stvore nove mostove.

„Osjećam se lijepo. Iako je prvi dan bilo malo odsustva između nas, ali već drugi dan smo se upoznali i počeli smo se lijepo družiti“ naglasio je Mateo Marjanović, učenik Srednje Savremeno umjetničke škole Tuzla

„Vjerovatno kao i svima nam je lijepo i družimo se. Stvaramo nova prijateljstva i nove spoznaje. Učimo o novim stvarima, pričamo o našim iskustvima, razmjenjujemo ih te pričamo o zajedničkim situacijama koje će tek doći ispred nas“ zaključila je Elma Smajlbegović, učenica Srednje Savremeno umjetničke škole Tuzla

Finalna aktivnost je zajednički performans  koji će biti izveden u srijedu, a nakon završetka posjete Tuzli, u periodu od  23 –29. septembra Savremeno umjetnička škola će gostovati Srednjoj stručnoj školi u Baru u Crnoj Gori i time nastaviti dugoročnu saradnju dvije škole.

Vezane vijesti

TUZLA