12.8 C
Tuzla
16.06.2024.

Špago: Cilj zakona je uravnoteženje plata budžetskih korisnika

Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago izrazio je zadovoljstvo što su poslanici ovog doma na današnjoj sjednici usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je on predlagač.

Sljedeća faza je amandmanska kada svi imaju mogućnost uložiti amandmane. Nakon toga slijedi usvajanje zakona u drugom čitanju – naveo je Špago novinarima u toku sjednice Predstavničkog doma.

On je predložio ovaj zakon kako bi se spriječilo da „dođemo u situaciju da povećanjem osnovice, najveće plaće, koje imaju uglavnom funkcioneri u institucijama BiH, porastu nesrazmjerno“.

Kaže da je od početka bio optimista da će zakon biti usvojen jer je prethodno zasjedala Komisija za finansije i budžet i podržala ovo zakonsko rješenje.

– Od osam prisutnih poslanika, šest je glasalo da se da pozitivno mišljenje na zakon, te sam očekivao da te političke stranke, koje su imale svoje poslanike u Komisiji za budžet i finansije podrže zakon. Imali smo opštu i entitetsku većinu za usvajanje zakona u prvom čitanju – dodao je Špago.

Vezane vijesti

TUZLA