18.9 C
Tuzla
22.06.2024.

Spasitelji iz Crne Gore i BiH demonstrirali vještine na Krupcu

U okviru projekta “Zajednički odgovor”, realizovana je trodnevna obuka i interventna vježba “Spašavanje u slučaju poplava uz upotrebu čamaca” na nikšićkom jezeru Krupac, za pripadnike službi zaštite i spašavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kako su pojasnili iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro), koja realizira projekt, cilj obuke je jačanje spremnosti za spasilačke intervencije, kao i unapređivanja prekogranične suradnje, prenosi Radiotelevizija Crne Gore (RTCG).

Obuku su održali instruktori s velikim iskustvom u ovom području, Milan Radović, Vladan Burić i Marko Jočić, a obuci i vježbi je prisustvovalo oko 40 spasitelja.

“Kroz prezentacije relevantnih tema, kao i praktičan rad, koji je omogućio dodatno učenje, spasitelji su značajno unaprijedili svoju pripremljenost za spašavanje u slučaju poplava uz korištenje čamaca. Pokazna vježba omogućila je provjeru stečenih znanja i vještina, a zajedničke aktivnosti doprinijele su i unapređivanju prekogranične suradnje, koja je od izuzetnog značaja u oblasti zaštite i spašavanja”, rekao je Veselin Šturanović iz FORS Montenegra.

Šef odsjeka za obuke i operativne aktivnosti Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Milan Radović kaže da su obuke i suvremena oprema preduvjet kako bi uspješno odgovorili izazovima. Radović napominje i da je crnogorski sistem zaštite i spašavanja napravio značajne iskorake, ali da prostora za unapređenje još ima.

Krajem svibnja spasitelji iz BiH i Crne Gore realizirati će još jednu zajedničku obuku za spašavanje na brzim vodama.

Suvremena oprema i obuke neophodni su i spasiteljima iz Bosne i Hercegovine.

“Ovo su jako značajne obuke za jačanje prekogranične suradnje i za same spasitelje da se usavrše. Raditi sa iskusnim ljudima je jako dobro i puno smo naučili iz ove vježbe”, rekao je Slavko Bošnjak iz hercegovačke Gorske službe spašavanja, stanica Mostar.

Vezane vijesti

TUZLA