7 C
Tuzla
01.03.2024.

Specijalni izaslanik UK poziva političare da ostvare rezultate za dobrobit svih građana BiH

Lord Stuart Peach, posebni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) od 26. do 29. novembra 2023. godine. Tokom svog boravka, istaknuo je važnost političkih predstavnika u postizanju konkretnih rezultata koji će unaprijediti život svih građana BiH.

Lord Peach je započeo svoju posjetu Memorijalnom centru Srebrenica, gdje je čuo o naporima Centra da stvori trajno prepoznato mjesto istraživanja i povijesti. Tokom susreta s mladima koji su aktivni u Centru, istaknuo je vitalnu ulogu te institucije u ‘pomoći svima nama da shvatimo šta se dogodilo, kako to objasniti, kako uspostaviti dijalog i kako izvući pouke kako se ne bi ponovilo’.

U Sarajevu se Lord Peach sastao s raznim vladinim i nevladinim predstavnicima, kao i s međunarodnim predstavnicima, uključujući zapovjednika EUFOR-a, brigadnog generala Habermayera, te šefa Delegacije EU/EUSR Sattlera. U odvojenim razgovorima s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, ponovio je kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva euroatlantskom putu BiH, kao i naporima BiH za veću sigurnost, stabilnost i prosperitet za sve građane. Lord Peach je u razgovoru s gradonačelnikom Karićem i predsjednikom Skupštine Grada Sarajeva Jasminom Ademovićem podržao njihovu inicijativu za pomoć žrtvama rodno uvjetovanog nasilja širom zemlje te promoviranje veće zaštite ranjivih skupina.

Zaključno s posjetom, Lord Peach je istaknuo angažman i predanost napretku zemlje koje su pokazali civilno društvo i određeni politički lideri. Potaknuo je svoje sugovornike da ostanu predani konstruktivnoj suradnji, dijalogu i kompromisu kao jedinom putu prema postizanju rezultata za građane.

Osvrćući se na svoju posjetu, Lord Peach je rekao:

‘Dok završavam svoju posjetu BiH, pozivam sve u vlasti da nastave s pozitivnim impulzom za sve građane. U našem turbulentnom svijetu, sada više nego ikad, trebali bismo zajedno raditi na našim vrijednostima i boljoj budućnosti. Ne popuštati pred etničkim podjelama, govorom mržnje i onima koji se vraćaju prošlosti. Mladi ljudi ove zemlje zaslužuju bolju perspektivu”

 

Vezane vijesti

TUZLA