22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Šta kažu ugostitelji: Uskoro stupa na snagu Zakon o ograničenoj upotrebi duhana u FBiH

Od 20. maja ove godine, u Federaciji BiH bi trebala početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. To će za stotine hiljada stanovnika ovog bh. entiteta značiti nova pravila, koja prije svega podrazumijevaju zabranu pušenja na javnim mjestima. Ovaj Zakon je donesen s ciljem zaštite zdravlja svih osoba, a naročito nepušača.

Govorim kao doktor, pušenje je bolest i ovisnost, jedna velika težina, ne može se lako prestat pušit. To je sve individualna odluka i rizik šta ko radi sa svojim zdravljem. Ovim Zakonom želimo pružiti zaštitu onima kojima trebamo, tj. da se pušenje odvija na mjestima predviđenim za to, a ne da konzumiranjem cigareta ugrožavaju zdravlje drugih osoba“, kazala je u izjavi za RTV Slon prof.dr. Aida Ramić Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Građani su podijeljenih mišljenja, ali većina smatra da nam je ovakav Zakon potreban.

Mislim da treba ispoštovati propise. Ja sam pušač, ali moram prihvatiti to, nemam pravo eksploatisati ni nepušače“.

S obzirom da sam ja nepušač, ja podržavam apsolutno, znam da pušačima teško pada, ali za zdravlje svih nas, slažem se s tim, možda bi to trebalo proširiti i na druge strane“.

Ja bih zabranio, pogotovo gdje se jede, recimo u ćevabdžinicama i tako to“.

To je trebalo davno da se uradi ali nikad nije kasno. Ja sam bio pušač ali kad mi je prijetilo zdravlju ostavio sam, a bio sam strastveni pušač, pušio sam dvije kutije dnevno“.

Nakon što ovaj Zakon stupi na snagu, konzumiranje cigareta, među kojima su i električne, kao i nargile, neće biti dozvoljeno ni u ugostiteljskim objektima, osim u onima koji imaju dvije odvojene prostorije – za pušače i nepušače.

To su prostori koji zahtijevaju posebne uvjete, to nisu obični ventilacioni mehanizmi, nego vrlo skupi i senzibilni i oni moraju postojati kako bi pružili efikasnu zaštitu onima koji su izvan tog prostora, a i ne zaboravimo da će tu ulaziti uposlenici“, istakla je prof.dr. Ramić Čatak.

S obzirom da kreiranje ovakvih uslova iziskuju mnogo novca, ugostitelji se ne raduju početku primjene ovog Zakona.

Da će doprinijeti zdravlju, hoće sigurno, ali za ugostiteljstvo to nije dobro. Većina je pušača ovdje, kod nas je malo manji objekat i imat ćemo problema, morat ćemo pregraditi, imamo dole jedan veći prostor koji ćemo morati pregraditi da bi se to napravilo da bude odvojeno. Nismo se nadali da će ovaj Zakon tako brzo biti primjenjiv, sad ćemo morati malo ubrzati te pripreme“, rekla je Majda Rahmanović, uposlenica u ugostiteljskom objektu

Međutim, iako Zakon stupa na snagu za nekoliko mjeseci, ugostiteljima će biti ostavljen određeni vremenski rok da svoje objekte prilagode uslovima kakvi su propisani, a nakon što i zvanično počne njegova stroga primjena, oni koji ne poštuju Zakon rizikuju da budu novčano kažnjeni, bilo da se radi p pravnim ili fizičkim licima, a kazne će se kretati od stotinu do pet hiljada KM.

Vezane vijesti

TUZLA