31 C
Tuzla
19.07.2024.

Šta nas bolje štiti od sunca kreme ili odjeća?

Sunce je važan izvor energije i vitamina D, ali izloženost prekomjernom sunčevom zračenju može imati dugoročne štetne posljedice po zdravlje kože. Kako biste se zaštitili od štetnih UV zraka, ključno je razumjeti najbolje strategije za zaštitu od sunca, uključujući upotrebu krema, odjeće i pokrivala za glavu.

Krema za sunčanje: Šta treba tražiti?

Kada birate kremu za sunčanje, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora:

SPF (Faktor zaštite od sunca): SPF određuje koliko dugo možete ostati izloženi suncu bez da dobijete opekline. Preporučuje se koristiti kreme sa SPF-om od najmanje 30 ili više, što pruža dobru zaštitu.

Broad – spectrum (široki spektar): Kreme koje su označene kao “široki spektar” pružaju zaštitu od oba tipa UV zraka – UVA i UVB. UVA zrake doprinose starenju kože, dok UVB zrake uzrokuju opekline.

Vodootpornost: Ako planirate provoditi vrijeme u vodi ili se znojiti, odaberite kremu koja je otporna na vodu i znojenje kako bi se osigurala kontinuirana zaštita.

Sastojci: Potražite kreme koje sadrže sastojke poput cinkovog oksida ili titanskog dioksida, koji pružaju fizičku barijeru protiv sunčevih zraka.

Odjeća kao zaštita od sunca

Odjeća može biti izvrsna dodatna zaštita od sunca, posebno ako je izrađena od tkanina koje blokiraju UV zrake. Mnoge moderne tkanine su dizajnirane s ugrađenom zaštitom od sunca, što pomaže blokirati UV zrake. Duži rukavi i hlače pružaju bolju zaštitu od direktnog sunčevog zračenja.

Pokrivala za glavu

Pokrivala za glavu su ključna zaštita, posebno za osjetljivo područje vrata, lica i vlasišta. Šeširi s širokim obodom pružaju sjenu za lice i vrat, štiteći ih od direktnog sunčevog zračenja. Odaberite lagane, prozračne materijale kako biste spriječili pregrijavanje, ali koji istovremeno pružaju dobru zaštitu. Neke pokrivalice za glavu imaju ugrađenu UV zaštitu, što ih čini idealnima za dugotrajno boravak na suncu.

Kombinacija kreme za sunčanje, zaštitne odjeće i pokrivala za glavu pruža najbolju zaštitu od sunca. Važno je redovito nanositi kremu za sunčanje, nositi odjeću koja blokira UV zrake te koristiti odgovarajuća pokrivala za glavu kako biste smanjili rizik od oštećenja kože uzrokovanog UV zračenjem. Uz pravilnu zaštitu, možete uživati na suncu znajući da činite najbolje za svoje zdravlje kože.

Vezane vijesti

TUZLA