15 C
Tuzla
13.06.2024.

Sunce i koža: Kako tretirati kožu nakon sunčanja?

Ljeto je vrijeme za opuštanje na suncu, ali ponekad se nezaštićeno izlaganje suncu može završiti neugodnim posljedicama kao što su crvenilo, opekotine i iritacija kože. Važno je znati kako pravilno tretirati kožu nakon sunčanja kako biste umanjili nelagodu i osigurali brzi oporavak. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko korisnih savjeta za tretiranje kože nakon sunčanja, kao i kako postupiti u slučaju opekotina, zajedno s preporukama za odabir kreme za sunčanje.

Tretiranje kože nakon sunčanja:

 1. Hidratacija: Nakon izlaganja suncu, koža može postati dehidrirana. Stoga je važno osigurati dovoljnu hidrataciju pijenjem puno vode i korištenjem hidratantnih losiona ili gelova na koži.
 2. Hladni oblozi: Ako primijetite crvenilo ili osjećaj topline na koži, hladni oblozi ili hladni tuš mogu pomoći umiriti kožu i smanjiti upalu.
 3. Aloe vera gel: Aloe vera je poznata po svojim umirujućim svojstvima i može biti izuzetno korisna za tretiranje opečene kože. Gel od aloe vere možete nanijeti direktno na kožu radi umirenja iritacije i poticanja procesa ozdravljenja.
 4. Izbjegavanje dodatnog sunčanja: Nakon što ste dobili opekline od sunca, važno je izbjegavati daljnje izlaganje suncu dok se koža ne oporavi. Nosite zaštitnu odjeću i izbjegavajte sunčanje u najtoplijem dijelu dana.
 5. Korištenje blagih proizvoda za čišćenje: Kod pranja kože nakon sunčanja, koristite blage proizvode za čišćenje bez agresivnih sastojaka koji bi mogli dodatno iritirati kožu.

Šta učiniti u slučaju opekotina:

 1. Hlađenje: Odmah nakon izlaganja suncu, hlađenje opekotine može pomoći u smanjenju nelagode i upale. Koristite hladne obloge ili se istuširajte hladnom vodom.
 2. Hidratacija: Opekotine mogu izazvati dehidraciju kože, stoga je važno piti puno vode kako biste nadoknadili tekućinu koju je koža izgubila.
 3. Izbjegavanje nadražujućih sastojaka: Nakon što primijetite opekotine, izbjegavajte upotrebu proizvoda koji sadrže alkohol ili druge nadražujuće sastojke koji bi mogli pogoršati stanje kože.
 4. Konzultacija s Liječnikom: Ako su opekotine ozbiljne ili ako primijetite znakove infekcije, potražite savjet liječnika.

Kako odabrati kreme za sunčanje:

 1. Široki spektar zaštite: Odaberite kreme za sunčanje koje pružaju široki spektar zaštite od UVA i UVB zraka.
 2. Visok SPF: Odaberite kreme s visokim SPF-om (faktor zaštite od sunca), idealno SPF 30 ili više, kako biste osigurali učinkovitu zaštitu od sunčevih zraka.
 3. Vodootpornost: Ako planirate boraviti u vodi, odaberite vodootporne kreme za sunčanje koje će ostati učinkovite tijekom plivanja ili znojenja.
 4. Hipoalergene formule: Ako imate osjetljivu kožu, birajte kreme za sunčanje koje su hipoalergene i ne sadrže agresivne sastojke koji bi mogli izazvati iritaciju.
 5. Redovito ponovno nanošenje: Ne zaboravite redovito ponovno nanositi kremu za sunčanje svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja kako biste održali učinkovitu zaštitu.

Ukratko, tretiranje kože nakon sunčanja zahtijeva nježnost i pažljivu njegu kako bi se osigurao brzi oporavak i izbjegle dugoročne štete. Odabir prave kreme za sunčanje također igra ključnu ulogu u sprječavanju opeklina i oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Slijedeći ove savjete, možete uživati u sunčanju s manje brige i više užitka!

Vezane vijesti

TUZLA