31.7 C
Tuzla
18.06.2024.

Tabaković: U Vijeću naroda RS nije postignut dogovor u vezi izmjena Krivičnog zakonika RS

Vijeće naroda Republike Srpske je razmatralo Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, u vezi Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, i nije postignut nikakav dogovor.

– Odbijen je amandman Kluba Bošnjaka i za sutra je zakazana zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne Skupštine, koja će pokušati iznaći neko rješenje. Sudeći prema ovome danas sigurno neće moći ništa da se uradi po tom pitanju i konačnu odluku će donijeti Ustavni sud entiteta RS – rekao je Feni predsjednik Kluba  bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Alija Tabaković.

Dodao je da će vjerovatno ovaj zakon dobiti podršku i na Ustavnom sudu RS, budući da je Ustavni sud i do sada u praksi pokazao da provodi aktuelnu politiku vladajuće skupštinske većine.

– Ono što usvoji Narodna skupština prihvati i Ustavni sud – kazao je Tabaković.

Narodna skupština RS je 20. jula usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizira kleveta.

Od 63 prisutna poslanika, taj zakon podržalo je 47, protiv je bilo njih 16, dok niko nije bio suzdržan.

Prije početka sjednice NSRS na kojoj je razmatran predloženi zakon, održana je i mirna protestna šetnja tokom koje su građani i predstavnici medija poručili poslanicima da ne podignu ruku za ovakav sraman zakon. Protestnoj šetnji pridružili su se i pojedini opozicioni poslanici.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona, a i nakon što je usvojen u NSRS, uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA