2 C
Tuzla
03.02.2023.

Turković u Sjevernoj Makedoniji: Uspostaviti funkcionalni okvir za bolju putnu komunikaciju

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem, te ministrom vanjskih poslova te države Bujarom Osmanijem.

Ministrica Turković boravi u službenoj i radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji sa ciljem jačanja odnosa i regionalnog povezivanja.

Nakon sastanka sa ministrom Osmanijem održana je i konferencija za novinare tokom koje je ministrica Turković istakla kako Bosna i Hercegovina s Sjevernom Makedonijom nema otvorenih pitanja, ali da saradnja može i mora biti mnogo intenzivnija.

– Zato smo danas razgovarali o jačanju naših veza, saradnje i situaciji u regiji zapadnog Balkana u novim geopolitičkim okolnostima. Veze su neupitne, historijske, kulturne, veze između običnih ljudi su neraskidive i one prelaze sve granice. Potrebno je uspostaviti i funkcionalni okvir za bolju putnu komunikaciju, te osnažiti ekonomsko povezivanje. Imamo niz bilateralnih sporazuma, ali nedostaje nam aviolinija Sarajevo-Skoplje. Bilo bi dobro da što prije potpišemo i međudržavni sporazum o ekonomskoj saradnji o čemu smo i danas razgovarali – navela je ministrica Turković.

Sjeverna Makedonija ulazi u period predsjedavanja OSCE-om što je važno ne samo za Sjevernu Makedoniju nego i za cijelu regiju.

– Obje države su nerijetko žrtve i nekih regionalnih kretanja koja utječu na naš brži napredak ka Evropskoj uniji. Na izvjestan način naše dvije države povezuje i to što smo bili bez trunke krivice za raspad bivše države, a pretrpjeli smo najviše i najteže posljedice – istakla je ministrica.

Razgovarano je i o situaciji u regiji i napretku ka EU.

– BiH zagovara regionalnu saradnju u okvirima Berlinskog procesa, s ciljem da naše povezivanje ubrza približavanje cijele regije Evropskoj uniji. To je pravac gdje želimo ići. BiH je kandidatskim statusom ostvarila historijski napredak i sada je prilika da ispunjavanjem preostalih uvjeta dođemo do otvaranja pregovora o članstvu. To neće biti lako imajući u vidu političku situaciju u našoj državi – dodala je ministrica Turković.

Zvaničnici Sjeverne Makedonije su izrazili spremnost za jačanje odnosa te za konkretne zajedničke aktivnosti za uspostavu redovnog direktnog leta između dvije države, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO