32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

U gradu u TK proglašeno stanje prirodne nesreće

Zbog nevremena koje je u subotu navečer pogodilo ovu općinu, na području Doboj Istoka je proglašeno stanje prirodne nesreće.

U odluci objavljenoj na stranici općine navedeno je da je ovo područje u subotu zahvatilo jako nevrijeme – kiša i grad.

– Radi prevencije, ublažavanja i otklanjanja štetnih posljedica od prirodne i druge nesreće po ljude i materijalna dobra na dijelu općine Doboj – Istok, angažovat će se organi mjesne zajednice, građani, štabovi, povjerenici i druge snage civilne zaštite, općinske službe i pravna lica, kao i njihova materijalno-tehnička sredstva na cijeloj teritoriji općine, ako je njihovo angažovanje neophodno i potrebn – navedeno je u odluci.

Usljed nevremena i nezapamćenog grada veličine teniske loptice, pričinjena je velika šteta na usjevima, ali i na brojnim objektima i automobilima građana.

Elementarne nepogode zahvatile su prostor cijele općine a naročitog intenziteta prostore mjesnih zajednica Mala Brijesnica, Velika Brijesnica i Klokotnica.

– Štete su enormne i ogledaju se u oštećenju svih vrsta objekata u privatnom i javnom vlasništvu. Također, prijavljene su povrede kod više građana različitog obima i vrste.

Stoga je općinski načelnik na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane gradom i kišom.

– Građani, pravna i fizička lica u skladu sa donesenom odlukom mogu podnijeti prijave o nastaloj šteti na obrascu za prijavu šteta koji se nalazi na protokolu Općine Doboj Istok i u svim mjesnim zajednicama.
Prijave se primaju od ponedjeljka radnim danima u vremenu od 8 do 15 sati u narednih osam dana.
– U skladu sa važećim propisima Općinska komisija za procjenu šteta će izvršiti uviđaj na licu mjesta i sačiniti zapisnik o nastaloj šteti – naveli su iz Općine.

Vezane vijesti

TUZLA