7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

U TK živi oko 500 slijepih i slabovidnih osoba: Znaju li svoja prava?

Emina Sejdinović iz Brčkog, članica je Udruženja građana oštećenog vida Tuzla. Emina je zbog svog invaliditeta kroz život prošla kroz brojne poteškoće, a jedna od njih je i nemogućnost školovanja, što prelazi u domen narušavanja osnovnih ljudskih prava.

Ja sam se školovala u Beogradu, školovala sam se sedam godina, nisam završila ni sedmi razred, zbog otežanog zakona. Tražila sam od socijalnog radnika da idem da se dalje školujem, nisu mi mogli omogućiti, poslije rata sam pokušala ići dalje da ne ostanem bez škole, tražila sam i posao i dan danas nema pošto nisam školu završila nemam diplome“, kazala je Emina Sejdinović.

U sličnim problemima su i ostali članovi svih udruženja slijepih i slabovidnih, naročito zbog nezastupljenosti Brajevog pisma, kako u institucijama, tako i u svakodnevnom životu. Još jedan problem predstavlja i učenje Brajevog pisma, koje osobe oštećenog vida uglavnom mogu naučiti samo u Udruženjima ili školama za slijepe.

U redovnim školama slijepe osobe mogu naučiti Brajevo pismo, ukoliko škola ima zaposlenog edukatora/rehabilitatora, nažalost, mnogo djece nema tu sreću zbog nedovoljne senzibilizacije naših vlasti“, istakla je Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla. 

S ciljem ukazivanja na sve ove probleme, Misija OSCE-a odštampala je Zakon o zabrani diskriminacije u BiH na Brajevom pismu. Uz pomoć ovog dokumenta, slijepe i slabovidne osobe se mogu na njima jednostavniji način upoznati sa svim svojim pravima.

Ono što smo mi željeli jeste da osnovna pismenost o ljudskim pravima bude dostupna i ovim našim građanima koji imaju problema sa vidom, koji nisu u prilici da kao mi uzmu neki dokument, odu gdje treba, sami možete zamisliti koji je problem živjeti u ovakvoj zemlji gdje mnogi ljudi nemaju pristup svojim pravima“, rekao je Samir Arnaut, službenik za ljudska prava Ureda OSCE-a u Tuzli.

Odštampano je nešto više od 500 primjeraka Zakona o zabrani diskriminacije u BiH na Brajevom pismu. Danas, na Svjetski dan Brajevog pisma, isto toliko slijepih i slabovidnih osoba koje žive na prostoru Tuzlanskog kantona će dobiti po jedan primjerak ovog Zakona, kako bi bili upoznati sa svim svojim pravima.

Vezane vijesti

TUZLA