15 C
Tuzla
01.03.2024.

Ubrzati prolazak roba i otvoriti dodatne granične prijelaze

Delegacija Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) u utorak je u Banjoj Luci na sastanku s direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zoranom Tegeltijom i saradnicima predstavila inicijative poslovne zajednice koje se odnose na domen djelovanja UIOBiH iz oblasti vanjskotrgovinskog poslovanja.

Zaključeno je da je saradnja UIO i VTK na zavidnom nivou i da će se i u narednom periodu dodatno unapređivati kroz zajedničke aktivnosti za unapređenje podzakonskih akata iz nadležnosti Uprave i edukaciju poslovne zajednice. Istaknuta je potreba za ubrzavanjem prolaska roba iz BiH preko graničnih prijelaza i u tom smislu, otvaranja dodatnih graničnih prijelaza.

Budući da UIOBiH obavlja operativne poslove na provođenju propisa iz oblasti vanjskotrgovinskog poslovanja, u interesu privrede i društva je da Uprava bude u potpunosti opremljena materijalno-tehničkim sredstvima i kvalifikovanim zaposlenicima, što bi za doprinjelo ubrzanom protoku robe, ljudi i kapitala, zaključeno je na sastanku.

U delegaciji Vanjskotrgovinske komore BiH bili su predsjednik Zdravko Marinković, potpredsjednici Ahmet Egrlić i Vjekoslav Vuković, zamjenik predsjednika Upravnog odbora VTKBiH Borko Đurić i zamjenik generalnog sekretara Momčilo Komljenović, saopćeno je iz VTKBiH.

Vezane vijesti

TUZLA