5 C
Tuzla
02.04.2023.

Udruženje „Sevdalija“ Tuzla proslavilo 23 godine postojanja

Tuzlansko Udruženje „Sevdalije“ proslavilo je 23 godine postojanja. Od osnivanja, članovi ovog Udruženja imaju samo jedan cilj, a to je da očuvaju tradicionalnu bosansku pjesmu – sevdalinku. U svojoj namjeri uspjevaju, jer kako kažu, sevdalinka je pjesma kojoj niko ne može odoljeti.

Nekad nas rastuži nekad obraduje, takva je sevdalinka, koja ima dušu, a svaki čovjek koji ima dušu, osjeća sevdalinku“, rekla je Fatima Salihović, predsjednica Udruženja Sevdalija

Svoju godišnjicu, Sevdalije su proslavile uz mnoštvo sevdalinki, uživajući u svakoj riječi. Velikoj proslavi godišnjice prisustvovali su brojni gosti, koji su došli i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. Među njima je bio i jedan od najboljih tumača sevdaha Andrija Štefanić, koji, kako kaže, živi sevdalinku.

Italijani gaje svoju kanconu, Španjolci svoju pjesmu, što mi ne bismo svoj sevdah najljepši na svijetu. Prema tome treba mladi svijet educirati, da oni uče sevdah“, kazao je Andrija Štefanić, izvođač sevdalinke

A u tome kažu ove sevdalije i uspjevaju. Bitno im je da svoju ljubav prema sevdalinci prenesu na mlade generacije, kako ova pjesma nikad ne bi nestala.

Ja sam primjetila da i mladi vole sevdalinku, čak sam vidjela da oni kad sjede u društvu, pjevaju sevdalinke, to znači da im je već ušla u uho, a čim uđe u uho to je i ostalo usvojeno“, rekla je Hasija Jahić, članica Udruženja Sevdalije.

Osim što su proslavili godišnjicu od osnivanja Udruženja, Sevdalije su obilježile i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Da damo neki doprinos tom datumu i da ozvaničimo našu nezavisnost i postojanje i formiranje naše drage Bosne i Hercegovine“, kazala je Fatima Salihović, predsjednica Udruženja Sevdalija.

Uz pjesmu i lijepo druženje, Sevdalije su slavile i uživale u narodnoj pjesmi koja stoljećima odolijeva vremenu.

POSLJEDNJE DODANO