17 C
Tuzla
22.05.2024.

Vlada TK: Obezbijeđene donacije za povratnike, najveći iznos 6000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Pravilnik o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za odabir korisnika donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka za 2023. godinu.

Radi se o podršci Vlade Tuzlanskog kantona povratnicima na područje Tuzlanskog kantona i osobama koje su imale status raseljenog lica na području Bosne i Hercegovine, odnosno, izbjeglih osoba iz Bosne i Hercegovine, a vratila se u svoja prijeratna mjesta prebivališta na području 13 opština entiteta Republika Srpska, a koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu.

Donacije će biti odobravane za nabavku priključaka za mehanizaciju, motokultivatore (mali, srednji, veliki), plastenike do 100 m2,sitnu stoku (koze, ovce, svinje), krupnu stoku (muzne krave, steone junice, tovna junad), mašine i uređaje za bavljenje obrtničkom djelatnošću (stolar, bravar, stomatolog, mesar, krojač, zidar, frizer, uzgoj ribe i dr.) i gospodarske objekte čija nabavna vrijednost sa obračunatim PDV-om ne prelazi 6.000,00 KM.

Pravilnikom je predviđeno da je maksimalan broj donacija po jednoj općini/opštini/gradu pet, te da ukoliko nema dovoljan broj prijava iz drugih općina/opština/grada, maksimalan broj donacija po jednoj općini/opštini/gradu može se povećati srazmjerno sredstvima koja su ostala neraspoređena uzimajući u obzir broj uredno podnesenih prijava po općini/opštini/gradu. Donacije će se dodjeljivati na osnovu Javnog poziva kojeg raspisuje Ministarstvo, a koji će biti objavljen u najmanje jednom dnevnom listu, uz isticanje na oglasnim tablama ministarstva, opština/općina/grada povratka i na WEB stranici Vlade TK.

 

Vezane vijesti

TUZLA