12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Vremenske prilike do sredine juna pogodovat će osobama koje su alergične na polen biljaka

Vremenske prilike do sredine juna pogodovat će osobama koje su alergične na polen biljaka. Niske koncentracije polena u zraku se mogu očekivati do sredine juna, sve dok se vremenske prilike ne stabiliziraju.

Prognozirane vremenske prilike svakako pogoduju osobama koje su alergične na polen biljaka. Međutim, biće potrebna velika opreznost kada nastupi stabilizacija vremena, jer će sunčani i topli dani pogodovati polinaciji trava i korova, čime će direktno biti ugrožene osobe koje pate od alergija, navodi se u izvještaju koji su iz Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić dostavili Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Kao i prethodnih sedmica, na preparatima koji se pripremaju u okviru Laboratorije za palinologiju, nisu konstatovane partikule prašine, niti spore gljivica koje mogu izazvati neželjene reakcije kod alergičnih osoba, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Izvještaji o monitoringu polena, kao i preporuke osobama koje su osjetljive na polen, dostupni su na stranici Centra za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić, na http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/.

Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO