20 C
Tuzla
01.12.2023.

Žene odlučile: „Super žene“ nećemo biti! Bićemo sretne, bićemo ono što želimo!

Pred kraj prošlog mjeseca RTV Slon objavila je istraživanje o položaju žena u bh. društvu. Željeli smo saznati vaše stavove, percepcije kao i vaša razmišljanja o tome šta je, prema vašem sudu, osnovna uloga žene, jesu li žene u bh. društvu diskriminirane, šta je to što je ženama potrebno da bi bile uspješne kao i da li žene ugrožava imperativ da budu „super žene“. U istraživanju koje je trajalo tri sedmice učestvovalo je 136 ispitanika/ca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te iz različitih starosnih skupina.

Poručili ste – osnovna uloga žene je da bude majka!

Čak 30,3 posto ispitanih smatra da je osnovna uloga žene biti majka, 20,2 % da je osnovna uloga žene biti uspješna poslovna žena, dok 11,6 posto smatra da je osnovna uloga žene biti supruga. Među ispitanim 6,6 % smatra da je osnovna uloga žene da bude domaćica.  Na osnovu vaših stavova za „tradicionalne ženske uluge“ čak je 96 ispitanika/ca što je blizu 80 posto ispitanih. Ipak, bilježimo i stavove da je osnovna uloga žene da bude sretna, da bude svoja, da bude autentična ili sve što poželi. No, svaki od tih stavova odnosi tek po  0,5 posto od ukupnog broja ispitanih.

Diskriminacija žena je evidentna – najviše u oblasti ekonomije i na polju karijere

Visok procenat od 91 posto ispitanih smatra da diskrimancija žena u bh. društvu postoji. Među onima koji smtraju da postoji diskrimancija žena u društvu, 97 ispitanih sa čak 97 različitih odgovora (a koje su pristupile daljem opisu o kakvoj vrsti diskrimacije je riječ) diskriminaciju, kada grupišemo odgovore, dominatno vide u oblasti ekonomije i karijere (sa navedenim primjerima težeg zapošljavanja, težeg napredovanja u karijeri, manje plaćenih poslova u odnosu na muškarce, manju zastupljenost na vodećim pozicijama is.), zatim diskriminaciju prema rodno zasnovanim ulogama, te diskriminaciju zbog patrijarhata. Ističu i  diskriminaciju na osnovu izgleda  i na kraju,  diskrimaciju po svim osnovama. Opći stav je da žene više rade od muškaraca i na poslu i kod kuće.

Obrazovanje – kao preduvjet uspješnosti!

Od ukupnog broja ispitanika/ca vas 15, 8 % smatra da je za uspjeh potrebno obrazovanje, 13,6% zdravlje i pozitivna energija, dok je za 10,9 posto ispitanih preduvjet za uspjeh finansijka sigurnost. Važni su vam i ljubav prema samim sebi i to za 10,6 posto ukupno ispitanih, više vremena za sopstveni razvoj za 9,8 posto ispitanih ali i podrška okruženja za 11,4 posto.

 „Super žene“ nećemo biti! Bićemo ono što želimo!

Čak 74,6 posto ispitanih smatra da ih imperativ da moraju biti „super žene“ ugrožava. A ugrožavaju nas sterotipi, predrasude, očekivanja okoline, društvo. Izdvojili smo par vaših stavova:

„Super žena aludira na superheroje koji su prvenstveno produkt patrijarhalnog društva. Super žena podrazumijeva pojam da ta žena može i mora sve da spasi sve da stigne sve da uradi na vrijeme. Greške i neuspjeh su normalan sastavni dio svakog života i muškog i ženskog i kao što niko ne traži od muškaraca da budu super muškarci tako se trebaju njegovati i neuspjesi i ponovni pokušaji i propale karijere zarad nečeg važnijeg i slično“

 „Super žena može i mora sve, super žene i žene uopće izložene su svakodnevnom “mjerenju” onoga što je uradila s ciljem da se nađe greška a ne kao nešto gdje joj je potrebna pomoć.“

 „Zato što imaju pogrešnu percepciju super žene. Većina smatra da super žena mora biti super u svim ulogama koje su joj nametnute – majka, domaćica, ljubavnica, poslovna žena…sve. Može ona biti uspješna u svemu tome, a pitanje je da li je sretna!!! Uglavnom ne, a ako nije sretna nije super žena.“

Zato se sjetite – važno je da budemo sretne, da budemo svoje, da budemo autentične i sve ono što poželimo! Važno je da volimo svoje sopstveno JA, da imamo vrijeme za sopstveni razvoj i mir sa samom sobom! I vi ste rekli/rekle upravo to!

Više o rezultatima istraživanja pogledajte i poslušajte klikom na link u produžetku teksta, u prvoj epizodi podcasta za žene „Taboo Show“.

 

Vezane vijesti

TUZLA