5 C
Tuzla
30.11.2023.

Znate li kakvu vodu pijete i da li je ona sigurna?

Voda kao izvor života, trebalo bi da bude dostupna svima, ali i sigurna za piće. Međutim na području Tuzlanskog kantona, građani bi trebali biti na oprezu, ukoliko piju vodu sa javnih česmi. Analizama je utvrđeno da voda sa trećine njih nije sigurna za piće.

Posljednjih 20-ak godina, Hasan Spahić i njegova porodica piju vodu iz javne česme u Miladijama. Od dvije, kaže, zna koju treba odabrati.

”Ovdje ima ova česma ona je sa dubine 5-6 metara i ona nije za piće.. ova, to je ta mala. A ova je sa 18 metara i pošto je ovo sumporna voda ja mislim da u njoj ne mogu biti nikakve bakterije”, kaže Hasan.

No ne znaju svi stanovnici Tuzle koju vodu smiju piti. A razloga za oprez itekako ima. Od kontrolisane 32 javne česme, 12 ih ne zadovoljava higijenske kriterije. Dakle, voda iz svake treće česme – nije za piće, utvrdio je Zavod za javno zdravstvo, u godišnjoj kontroli.

Prisustvo koliformnih bakterija govori u prilog visokog rizika korištenja ovakvih voda za piće”, navodi Elmir Hodžić, sanitarni inženjer u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Visok rizik. No nigdje oko česmi, a obišli smo nekoliko lokcija, nema znaka upozorenja.

”Mi nismo u nadležnosti da zatvaramo javne česme. Mi smo to proslijedili nadležnim sanitarnim inspekcijama”, potcrtava Hodžić.

Oni su nam potvrdili da su zaprimili dopis, i da će provjeriti stanje na terenu do kraja sedmice. Dotad, o bakterijama zagađenoj vodi, znat će samo oni građani koji naiđu na ovu informaciju u medijima.

Iz udruženja za zaštitu okoliša smatraju da moramo poraditi na obnovi planina, jer su izvorišta – kako vode, tako i ljekovitog bilja i kisika.

”Svi živimo nizvodno. Niko nema pravo primiti vodu jednog kvaliteta, a propustiti drugog. Primimo i propustimo čiste i zdrave vode”, ističe prof.dr. Muhamed Omerović, iz Udruženja EKO Zeleni TK.

Slažu se s tim građani koji često koriste gradske česme, i običaj prenose na nove generacije.

”Ja sam došla sa djedom da sipam vodu i da se malo zabavljam. Ja volim piti vodu jer je iz česme”, rekla je Jasemin Četin, Hasanova unuka.

No prije nego otpijete, provjerite iz kojih je česmi voda ispravna, na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Vezane vijesti

TUZLA