25.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Agencija za forenzička ispitivanja dogovorila nastavak saradnje sa ICMP-om

Direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Bosne i Hercegovine Radiša Samardžija danas je sa šefom Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Matthewom Hollidayem razgovarao o nastavku saradnje sa ICMP-om.

Teme sastanka bile su i prezentovanje dosadašnjih preduzetih mjera kao i nastavak saradnje u vezi sa realizacijom projekta “Nastavak podrške BiH da preuzme pitanje lica nestalih u poslјednjem sukobu i da preuzme veću odgovornost za proces” koji se finansira sredstvima IPA II programa.

Održavanjem prethodnih sastanaka uspostavlјen je osnov za realizaciju projektnih aktivnosti za šta je od izuzetne važnosti bilo i održavanje stručih obuka za zaposlene Agencije u Laboratoriji za biološka vještačenja i DNK analizu, kako u prostorijama Agencije, tako i u prostorijama ICMP-a u Hagu, navodi se u saopćenju Agencije.

Tokom sastanka dogovorene su dalјe aktivnosti s cilјem uspješne implementacije projekta koje predviđaju i građevinsko prilagođavanje prostorija Agencije, nabavku opreme kao i edukovanje zaposlenih.

Sastanku su prisustvovale i zamjenik šefa Programa ICMP-a Samira Krehić, šefica Odjela za podršku AFIV-a Una Morankić i stručna savjetnica za analizu DNK Sanja Pržulј.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA