29 C
Tuzla
18.06.2024.

Helez: Značaj ICMP-a za proces pomirenja i stabilnosti u BiH i regiji

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je danas u službenu posjetu primio delegaciju Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Gostujuću delegaciju predvodio je šef programa ICMP-a za zapadni Balkan Matthew Holliday, koji je ministru Helezu predstavio aktuelne aktivnosti ovog programa u BiH.

ICMP osigurava saradnju vlada i drugih aktera u regiji na rješavanju problema nestalih osoba, uključujući odredbe za izgradnju institucionalnih kapaciteta, potporu uključivanju šire javnosti  i upućivanje na potrebu pravednosti u procesu pronalaženja nestalih.

Također, ICMP pruža i tehničku potporu vladama u pronalaženju, ekshumaciji i identificiranju nestalih osoba diljem regije.

Međunarodna komisija za nestale osobe rukovodi najboljim svjetskim kapacitetom za identifikaciju osoba temeljem analize DNK.

Do sada je uz ICMP-ovu pomoć identificirano više od 19.000 nestalih osoba iz cijelog svijeta .

Helez je istaknuo značaj ICMP-a za proces pomirenja i stabilnosti u BiH i regiji te izrazio svoju putnu potporu i u kapacitetu dužnosti zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koju u ovom mandatu također obnaša.

Sastanku je prisustvovala zamjenica šefa projekta ICMP-a za zapadni Balkan Samira Krehić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Vezane vijesti

TUZLA