10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Aggeler i Murphy uručili IKT opremu antikorupcijskim tijelima u BiH

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler i ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy uručili su informacijsko-komunikacijsku (IKT) opremu antikorupcijskim tijelima iz Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i devet kantona.

Vrijednost donacije je oko 126.000 eura i sastoji se od laptopa i desktop kompjutera, pametnih telefona, printera, skenera, kao i softvera, što će omogućiti antikorupcijskim tijelima u BiH da unaprijede svoje kapacitete, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, koristeći moderne i inovativne IKT alate u svakodnevnim aktivnostima, saopćeno je iz OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH je prepoznala potencijal antikorupcijskih timova i ureda još 2017. godine i od tada je uložila značajne napore u promociju profesionalizacije i izgradnje kapaciteta tih tijela. Današnjom donacijom Misija OSCE-a u BiH želi ponovo da potvrdi svoju podršku efikasnim antikorupcijskim mehanizmima i da pomogne antikorupcijskim tijelima da svoje mandate provode djelotvorno.

– Antikorupcijski timovi i uredi, kao nepristrasni subjekti u sprečavanju i prijavljivanju koruptivnih aktivnosti, su prijeko potrebni za sprečavanje korupcije. Digitalizacija prevencije korupcije predstavlja globalni trend. Digitalni alati, poput online baza podataka o prijavljivanju imovine i platformi za prijavljivanje korupcije, su suštinski mehanizmi za sprečavanje korupcije, s obzirom na to da povećavaju transparentnost i odgovornost te smanjuju mogućnosti za pronevjeru i sukob interesa – rekao je Aggeler.

Korupcija je složeno pitanje koje zahtijeva trajne napore svih aktera. Murphy napominje da su SAD finansirale izvrstan tim u Misiji OSCE-a u BiH s ciljem jačanja ureda i timova.

– Radili su sa svakim kantonom u Federaciji i sa Republikom Srpskom kako bi osigurali da su uspostavljeni zakoni i okviri kako biste mogli obavljati svoj posao, a osigurali su i opremu za početak. Ovo su prvi koraci. Sjedinjene Američke Države biće tu za sve urede za borbu protiv korupcije koji imaju hrabrosti suprostaviti se i boriti se u ime građana. Za one koji su još uvijek na nivou timova, bićemo tu kada prerastete u urede u punom kapacitetu. Kada trebate proširiti svoj djelokrug i intenzivirati svoje aktivnosti, mi ćemo biti tu – rekao je Murphy članovima antikorupcijskih timova i ureda.

Ova aktivnost predstavlja dio širih napora uloženih u sprečavanje korupcije i dio je projekta pod nazivom „Informisani građani i efikasni mehanizmi za sprečavanje i borbu protiv korupcije“, koji finansira Biro za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provedbu zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (INL), a provodi ga Misija OSCE-a u BiH, saopćeno je OSCE-a.

Vezane vijesti

TUZLA