29 C
Tuzla
18.06.2024.

Autoceste FBiH: Konkretni potezi za izgradnju autoceste Tuzla – Orašje

Vršiteljica dužnosti izvršne direktorice za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić održala je radne sastanke sa gradonačelnikom Srebrenika Adnanom Bjelićem i gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem o temi eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje autoceste Tuzla-Orašje.

Dogovoreni su rokovi i definirane potrebe kako bi se ubrzali postupci eksproprijacije, a gradonačelnici su potvrdili da će formirati nekoliko timova specijaliziranih za eksproprijaciju, s ciljem ispunjavanja dinamičkih planova projekta.

”Krenuli smo u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoceste između Tuzle i Orašja koja je od strateškog značaja saobraćajne revitalizacije sjevera BiH, odnosno Tuzlanskog i Posavskog kantona. Izrada glavnog projekta za ovu autocestu, odnosno dionicu koja se proteže od Tuzle do Maoče, kao i odgovarajuće studije bit će završeni u junu ove godine. Očekujemo da će tender za izvođača radova na prvim kilometrima moderne autoceste u Tuzlanskom kantonu biti raspisan do kraja godine”, kazala je Agić.

Na sastanku je ujedno izražena nada da će Brčko distrikt BiH što prije usvojiti prostorni plan kojim će se odrediti trasa ove autoceste kroz tu regiju i time u potpunosti i paralelno moći raditi na cijelom projektu.

Izgradnja autoceste Tuzla-Orašje, u dužini od 62 kilometra, predstavlja jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će značajno unaprijediti  saobraćajnu infrastrukturu na sjeveru zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma i privrede.

Sredstva za eksproprijaciju nekretnina u svrhu izgradnje autoceste Orašje – Tuzla, dionica Maoča – Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla (u dužini od osam kilometara) osigurala je Vlada FBiH.

Sastanak Agić i Lugavića

Vezane vijesti

TUZLA