15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

BABY STEPS: Koliko porodilja još treba da umre na porodu da bi se nešto konačno poduzelo?

Nakon vijesti da je u Domu zdravlja Lukavac sinoć preminula E.H. (1995) iz Gračanice zbog komplikacija nakon poroda u Općoj bolnici Gračanica oglasili su se iz Udruženja “Baby Steps” a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

” Jučer je još jedan nevini život ugašen u trenutku najveće sreće. Još jedna beba je izgubila svoju majku već u porodilištu. Upozoravamo, dijelimo, iniciramo, predlažemo, molimo i da se konačno nešto poduzme. Čak nas je i Brisel čuo i naložio šta treba da se radi kako bi se uvjeti u porodilištima popravili?

A naš sistem i dalje šuti. Šuti dok ubija. Dokle više ovako? Koliko još porodilja mora umrijeti da bi se nešto promijenilo i nešto uradilo? Zar više nije sramota i sam zdravstveni sektor šta rade ženama u najvažnijem trenutku u životu?

Dosta je više! Dosta je nasilja nad ženama! Bilo gdje pa i u porodilištima! Dosta je onih koji mirno gledaju, ignorišu i pravdaju nepotrebne smrti nevinih majki. Imate li hrabrosti pogledati u oči bebe koje pri prvom uzdahu ostaju bez najmekšeg zagrljaja, najmilijeg pogleda i bezuslovne vodilje? Hoćete li i njih lagati? Imate još bar mrvicu ljudskosti? Ili ćete i dalje po svom pa ćemo samo čekati sljedeću tragediju – da li će biti u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Mostaru ili opet u Gračanici?

Zašto stalno čitamo da je majka na porodu izgubila život a ne vidimo nikoga ko preuzima odgovornost?

Do kada?”, navodi se u saopštenju Udruženja “Baby Steps”

Ukoliko niste pročitali vijest o smrti porodilje možete pročitati ovdje

Dvadesetdevetogodišnjakinja preminula nakon poroda

Vezane vijesti

TUZLA