20 C
Tuzla
01.12.2023.

Began Muhić novi gradonačelnik Živinica

Began Muhić iz Stranke demokratske akcije pobijedio je na prijevremenim izborima za gradonačelnika Živinica. Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Muhić je osvojio 9 735 glasova ili 55,08 posto. Sat vremena po zatvaranju biračkih mjesta Gradski odbor SDA Živinice proglasio je pobjedu svog kandidata.

Ovu svoju pobjedu poklanjam rahmetli dr. Samiru Kamenjakoviću, nastavljamo progres u našem gradu i ako Bog da svojim radom pokazat ćemo i dokazat ćemo da Živinice mogu i da zaslužuju bolje” istajao je Began Muhić, novoizabrani gradonačelnik Živinica

Iz Kantonalnog odbora SDA ističu da je pobjeda njihovog kandidata od posebnog značaja, obzirom na trenutnu političku situaciju u državi.

Živinice su ponovo pokazale da su bedem SDA, da je ovo najjači Gradski odbor u čitavoj državi.  Živiničani su poslali poruku ovoj trojci, da nije dobro ovo što rade, ovakva uvjerljiva pobjeda SDA u Živinicama je kontinuitet , kada je lokalna politika u pitanju” rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK.

Kada je u pitanju izborni proces, nisu zabilježene značajnije nepravilnosti istakli su iz Gradske izborne komisije. Građani su glasali na 87 biračkih mjesta, a aktivno je bilo i pet mobilnih timova. Pravo glasa iskoristilo je nešto više od 18 hiljada građana.

Inače za izbore kada je u pitanju Grad Živinice, koji ima 54,5 hiljade birača, jako malo, ali uobičajeno kada se radi o izboru samo jednog čovjeka da interesovanje malo opadne” rekao je Suad Avdagić, predsjednik GIK Živinice

Nešto više od godinu dana je do održavanja novih lokalnih izbora u BIH do kada Muhić treba opravdati ukazano povjerenje građana. Industrijski razvoj, putna infrastruktura, vodosnabdijevanje toplifikacija grada neki su od prioriteta gradonačelnika Muhića.

Mi nastavljamo kontinuitet usuglašenih ciljeva politike sa Gradskim vijećem, sa jednom parlamentarnom većinom, tako da mi idemo dalje ovo nije nikakav novi program, dakle uvodimo nove projekte u naš Grad i siguran sam da sve ono što smo zacrtali kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom vizijom da ćemo u potpunosti realizovati i u potpunosti opravdati i povjerenje naših građana i nastaviti kontinuitet razvoja našeg Grada” rekao je Began Muhić, novoizabrani gradonačelnik Živinica

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Živinica raspisani su nakon smrti gradonačelnika Samira Kamenjakovića. U ovoj utrci bilo je pet kandidata Asim Aljić nezavisni kandidat osvojio je 4.808 glasova ili 27,20 posto, Hajrudin Kozarević, kandidat SDP 3.033 glasa ili 17, 16 posto, Zoran Knežević Građanski savez 50 glasova ili 0,28 i Ibrahim Čaušević, kandidat “Glas naroda” BiH 48 glasova, odnosno 0,27 posto.

Vezane vijesti

TUZLA