12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

CBBiH – Novi rast broja blokiranih računa poslovnih subjekata

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa firmi u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je u BiH krajem februara bilo blokirano 101.899 računa firmi te da 55.666 firmi ima  blokiran bar jedan račun.

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj, broj blokiranih računa firmi povećan je za 131, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 65.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.099 stranica (devet više u odnosu na prethodni izvještaj) , pobrojane su firme iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa firmi u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA