7 C
Tuzla
22.03.2023.

Članovi Predsjedništva BiH i Erdogan za jačanje ekonomske saradnje

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovini boravili su u radnoj posjeti Republici Turskoj, na poziv turskog prеdsјеdnikа Recepa Tayyipa Erdoğana.

Članovi Predsjedništva BiH ponovo su izrazili duboko žaljenje zbog gubitka velikog broja ljudskih života i imovine usljed razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku, te iskazali solidarnost sa građanima i vlastima ove zemlje.

Predsjednik Republike Turske zahvalio je građanima Bosne i Hercegovine na iskazanoj podršci i nesebičnoj pomoći pruženoj u ovim teškim trenucima za Tursku.

Tokom sastanka na kojem je razgovarano o aktuelnoj situaciji u BiH, regiji i svijetu, članovi Predsjedništva BiH upoznali su predsjednika Republike Turske i sa aktivnostima i zadacima koji se nalaze pred institucijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Posebna pažnja bila je usmjerena na teme vezane za jačanje ekonomske saradnje dviju zemalja u kontekstu intenziviranja trgovinske razmjene i realizacije dosadašnjih, kao i mogućnostima pokretanja novih investicionih projekata.

Izraženo je zadovoljstvo dinamikom i razvojem odnosa sa Turskom, sa kojom Bosna i Hercegovina  ima najviše zaključenih i ratifikovanih ugovora, te ukazano na potrebu nastavka dobre privredne saradnje i kroz povezivanje poslovne zajednice dviju zemalja.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da je radna posjeta Republici Turskoj još jedna potvrda uspješnih i stabilnih odnosa dvije zemlje, te izrazili zahvalnost predsjedniku Republike Turske za podršku Bosni i Hercegovini.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO