21.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Danas u UN-u prva zvanična komemoracija u povodu godišnjice genocida u Srebrenici

Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a pod nazivom „Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine“, koja je usvojena 23.maja 2024.godine, Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN, New York organizirat će prvu zvaničnu komemoraciju u UN-u na visokom nivou.

Komemoracija se organizuje u povodu obilježavanja 29.godišnjice genocida na Bošnjacima u Srebrenici 1995.godine.

Kako je saopćeno, komemoracija će biti održana u plenarnoj dvorani Generalne skupštine UN-a 11.jula u 11:00 h po lokalnom vremenu (17:00 h CET).

U Ujedinjenim narodima po prvi puta nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, se održava posebna komemoracija 29. godišnjice tog genocida nad Bošnjacima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da je prije 29 godina svijet iznevjerio narod Srebrenice te ukazao na važnost borbe protiv negiranja i revizionizma.

” Moramo se boriti protiv podjela i netolerancije, zalagati se za ljudska prava i promicati međusobno razumijevanje i pomirenje. Sjećanje na Srebrenicu treba ojačati kolektivnu odlučnost da izgradimo svijet oslobođen od pošasti genocida u kojem preovladavaju pravda i mir”, kazao je Gutteres.

 

Vezane vijesti

TUZLA