18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Država Katar uputila 37 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

U skladu sa direktivom emira Države Katar, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, ova država Zaljeva uputila je avion sa 37 tona hrane i medicinskih potrebština Palestincima u Pojasu Gaze, stanovništvu koje se nalazi u iznimno teškom položaju nakon eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Hrana i medicnska pomoć, koje je osigurao Katarski fond za razvoj, upućeni su u ponedjeljak, 16. oktobra, prema Al Arishu u Arapskoj Republici Egipat, odakle bi trebali biti prebačeni u Pojas Gaze.

Ova pomoć dio je pune podrške Države Katar bratskom palestinskom narodu u teškim humanitarnim uvjetima zbog izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze“, prenijela je katarska državna novinska agencija QNA.

Dok traje izraelsko bombardiranje u pekarama u Gazi ponestaje hljeba, postupno nedostaje pitke vode, a česti su i nestanci električne energije. Zbog toga Palestinci ne mogu puniti baterije svojih mobilnih telefona, što otežava njihovu međusobnu komunikaciju.

Pomoć Katara koincidira s diplomatskim naporima koje vodi Doha za deeskalaciju, otvaranje humanitarnih koridora i sprječavanje prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze.

Katar želi podržati opstojnost naroda Gaze na njihovoj zemlji uprkos brutalnoj agresiji u kojoj stradaju ljudi i zgrade, dok se ciljaju bolnice, zdravstvene ustanove i škole, piše list „Al-Raya“. U međuvremenu zvanična Doha vrši napore kako bi se otvorili humanitarni koridori koji bi omogućili hitno dopremanje pomoći ljudima u Pojasu Gaze.

Kako prenose agencije, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je potreban hitan pristup Gazi zbog dostave pomoći i medicinskih potrepština i pritom upozorila na dugotrajnu humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi. Regionalni direktor za vanredne situacije WHO-ovog regionalnog ureda za istočni Mediteran, dr. Richard Brennan, rekao je da se agencija sastaje s “donositeljima odluka” u utorak kako bi se što prije otvorio pristup Gazi.

Vezane vijesti

TUZLA