7 C
Tuzla
22.03.2023.

Filozofski fakultet u Tuzli: Dan nezavisnosti BiH dokaz je njenog kontinuiteta i suvereniteta

1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jedan je od najvažnijih datuma u novijoj historiji naše države. Za nove generacije, posebno.

„Kultura sjećanja je ,nogo bibtna za mladu generacija koja je rođena nakon dešavanja. Mnogo jebitno za nas mlade jer smo mi ti koji će u budućnosti biti akteri novih dešavanja što se tiče historsijkih događaja“, kazala je za RTV Slon Amina Parlić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako bismo razumjeli politička dešavanja u sadašnjosti potrebno je da poznajemo šta se desilo u prošlosti.

“Da bismo mogli razumjeti određene kontinuitete u nacionalnim politikama i politikama nacionalnih elita i na osnovu toga stvarati sudove o današnjim izazovima sa kojim se suočava BiH“, istakao je Adnan Jahić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dan nezavisnosti ne obilježava se na teritoriji cijele države. Zboga toga je bitno da se na poseban način obilježi tamo gdje mu se pridaje značaj, navodi Jahić.

„To je na neki način cilj da ukažemo na potrebu da se praznici kao ovaj i 25. Novembar ne sagledavaju kao povodi za prigodne manifestacije nego da to budu povodi da se bolje razumije stanje sadašnjice”, navodi Jahić.

Dan nezavisnosti BiH, događaj je koji je obnovio kontinuitet države i njenu postojanost u historijskim tokovima na ovim prostorima. Iako su građani često suočeni sa rušenjem suverenosti Bosne i Hercegovine, građani, prema riječima profesora Jahića, trebaju stvarati prave slike o prošlosti, živjeti u sadašnjosti i usmjeriti se ka zajedničkoj budućnosti.

POSLJEDNJE DODANO