22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Helez i ambasador Hrvatske u BiH Sabolić: Saradnja intenzivna na svim nivoima

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je razgovarao s ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, pri čemu je zaključeno da je saradnja intenzivna na svim nivoima.

Helez je zahvalio na podršci koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, a posebno u odluci za pružanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Istakao je važnost koju otvorena susjedska saradnja ima za stabilnost cijele regije.

Ambasador Sabolić je naglasio da je podrška Hrvatske za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u neupitna, te naglasio da Hrvatska nudi ekspertsku pomoć Bosni i Hercegovini, zasnovanu na iskustvima Hrvatske u tom procesu.

– Republika Hrvatska sigurno razumije naše specifičnosti i može uticati na budući pristup Evropske komisije prema integracijskim težnjama Bosne i Hercegovine te ćemo cijeniti svaku podršku u tom smjeru – rekao je Helez.

Posebno je zahvalio na mogućnostima školovanja kadrova OSBiH na hrvatskim vojnim školama, a ambasador Sabolić je izrazio zadovoljstvo vojnom saradnjom BiH i Hrvatske te izrazio uvjerenje da će se međusobne aktivnosti dalje razvijati na obostranu korist obiju susjednih zemalja. Naglasio je i da Hrvatska daje punu podršku NATO-ovoj inicijativi za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH.

Sagovornici su također naglasili obostrano zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je ministar Helez na dužnosti zamjenika predsjedavajućeg pokazao novi pozitivan impuls u donošenju odluka.

Ambasador Sabolić je istakao da je ove godine, prvi put nakon 2017., planirano održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH te naglasio to kao još jednu priliku za daljnje rješavanje eventualno otvorenih pitanja i daljnje razvijanje bliskih odnosa BiH i RH.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba

Vezane vijesti

TUZLA