U Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) danas je održan radni sastanak predstavnika Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i domaćina iz INZ-a.
Cilj je bio definiranje ključnih elemenata zajedničke konferencije kojom će se u Bosni i Hercegovini obilježiti 16. oktobar, Svjetski dan hrane.
Delegaciju Agencije predvodio je dr. sci. Sanin Tanković, dok je domaćin sastanka bio direktor INZ-a, dr. sci. Muamer Mandra, obojica sa najbližim saradnicima.
Ovaj sastanak označava početak intenzivnijih priprema za jedan od najvažnijih godišnjih događaja u oblasti javnog zdravstva i sigurnosti hrane, kojim se pridružujemo globalnoj inicijativi pod okriljem Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Planirana konferencija imat će za cilj da okupi stručnjake, predstavnike državnih i entitetskih institucija, akademsku zajednicu, obrazovne ustanove i predstavnike civilnog društva kako bi se zajednički osnažila svijest o važnosti zdrave, dostupne i sigurne hrane za sve građane.
Tokom sastanka razgovarano je o konceptu i ciljevima konferencije, definirane su moguće tematske oblasti – uključujući kontrolu rizika u lancu ishrane, ulogu inspekcijskih organa, edukaciju potrošača i sigurnost hrane u kriznim situacijama – te su razmotrene opcije uključivanja međunarodnih stručnjaka i institucija koje već godinama sarađuju s BiH na polju sigurnosti hrane.
Učesnici su naglasili značaj dosadašnje višegodišnje saradnje između Agencije za sigurnost hrane BiH i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, koja se kontinuirano unaprjeđuje i dobija nove elemente.
Ove dvije institucije su ranije zajednički realizirale niz projekata i stručnih radionica, uključujući kampanje o pravilnom označavanju prehrambenih proizvoda, monitoring kontaminanata i pesticide u hrani, te razvoj smjernica za prevenciju bolesti koje se prenose hranom.
Mandra je naglasio da Institut, kao ustanova s višedecenijskim iskustvom u oblasti javnog zdravlja, nastoji kontinuirano biti platforma za dijalog, razmjenu znanja i promociju najboljih praksi u oblasti zdravlja i sigurnosti.
On je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da će Agencija i ove godine biti ključni partner u obilježavanju Svjetskog dana hrane, potvrđujući time svoju ulogu lidera u regulaciji sigurnosti hrane na državnom nivou.
Tanković je istakao kako je Svjetski dan hrane prilika da se još jednom ukaže na potrebu multisektorske saradnje, te na odgovornost svih aktera – od proizvođača do krajnjih potrošača.
– Zajednički događaji poput ove konferencije od izuzetnog su značaja za jačanje povjerenja građana u sistem kontrole hrane, ali i za unaprjeđenje znanja stručnjaka koji svakodnevno rade na terenu – dodao je Tanković.
Na kraju sastanka usaglašeni su osnovni koraci u daljoj pripremi konferencije, uključujući prijedlog programa, identifikaciju potencijalnih predavača i nosilaca tematskih sesija, te prijedlog promotivnih aktivnosti koje će pratiti događaj.
Radni sastanak u Zenici još jednom je potvrdio da institucije poput Agencije za sigurnost hrane BiH i INZ-a imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja građana, te da kroz saradnju, edukaciju i proaktivne mjere mogu doprinijeti sigurnijem i zdravijem društvu, saopćeno je iz INZ-a.