17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Jewell: Nedostatak BiH je nepostojanje fonda za finansijsku stabilnost

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell izjavio je za Fenu da, ukupno gledajući, banke u Evropskoj uniji imaju snažnije pozicije u pogledu kapitala i likvidnosti u poređenju sa nekim prošlim kriznim epizodama poput globalne finansijske krize, međutim, kako su i nedavni događaji pokazali, raspoloženje tržišta se može naglo promijeniti a s time isplivati slabosti i ranjivosti.

Smatra da oni koji donose politike u Evropi i drugdje trebaju ponovo uvjeriti tržišta u svoju opredjeljenost i biti spremni da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi očuvali finansijsku stabilnost, kada to i ako bude potrebno.

Jewell je istakao da su oni koji donose politike poduzeli rapidne mjere u odgovoru na rizike u pogledu finansijske stabilnosti, uključujući i koordinirano djelovanje većih centralnih banaka kako bi se obezbjedila likvidnost US dolara.

– Te aktivnosti su u nekoj mjeri relaksirale potrese na tržištima. Međutim, još uvijek je prisutna visoka doza neizvjesnosti i stoga je neophodno ostati na oprezu. MMF pomno prati trendove i dešavanja u svim zemljama članicama te procijenjuje potencijalne implikacije po globalnu finansijsku stabilnost – naveo je Jewell.

Mišljenja je da je bankarski sistem u Bosni i Hercegovini u cjelini gledano likvidan, dobro kapitalizovan i profitabilan, te da je regulatorni okvir snažniji u odnosu na prethodnu finansijsku krizu a šema osiguranog depozita je proširena.

Ipak, Jewell upozorava da ne trebamo isključiti uticaj naglih promjena raspoloženja tržišta te prelijevanja efekata potresa na tržištu negdje drugo.

– U ovakvom okruženju važno je ojačati saradnju širom zemlje u predviđanju i rješavanju potencijalne krize. Ključni nedostatak u tzv. sigurnosnoj mreži finansijskog sektora jeste nepostojanje fonda za finansijsku stabilnost. Jedan ovakav fond bi mogao olakšati restrukturiranje neke velike banke i obezbjediti likvidnost bankama u izuzetnim slučajevima – naglasio je Jewell.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA