5 C
Tuzla
02.04.2023.

JP Gradska veterinarska stanica Tuzla jedina veterinarska stanica koja ima CT aparat za životinje

Dževad Džafić, vlasnik je psa po imenu Bobby. Redovne kontrole Bobby obavlja u Gradskoj veterinarskoj stanici Tuzla. Bobby je dobrog zdravlja, te na preglede dolaze preventivno. No, u slučajevima kada je životinjama bilo ugroženo zdravlje i kada su pregledi zahtjevali CT snimke, posjeta veterinarskim stanicima u drugim gradovima je neminovna.

„Većinom je to bilo ili Osijek ili Beograd ili Novi Sad. Na svu sreću, nisam imao potrebu da ga vodim na takve preglede jer je bio zdrav, ali sam imao kolege koji su morali voditi psa vani“ rekao je Dževad Džafić, vlasnik Bobija

Ovo će uskoro biti prošlost za vlasnike kućnih ljubimaca iz Tuzle, jer je, Javno preduzeće Gradska veterinarska stanica Tuzla nabavila CT aparat, što ih čini jedinom veterinarskom stanicom u Bosni i Hercegovini koja ima i tu opremu za dalji rad.

„Gledajući CT aparat, naravno gledajući kako u humanim, tako i u veterinarskim uslovima dosta pomaže u dijagnostici bolesti, pogotovo bolesti koju je nemoguće otkriti  digitalnim rendgenom.  Gledajući cijeli trup, može se snimati od mozga, sve do pete i prstiju i jako je bitan aparata, precizan i može pomoći u liječenju“ dodao je dr. Ernes Karić, doktor veterinarskih nauka u JP Gradska veterinarska stanica Tuzla

I Bobby, ukoliko bude bilo potrebe, i svi ostali ljubimci će, pored savremenog digitalnog rendgena imati i mogućnosti korištenja ovog aparata. Ovim će se uveliko omogućiti kvalitetnija usluga, ali će i vlasnike sačuvati dodatnih troškova odlazaka u druge gradove.

„Kako sam čuo on je jedan od najsavremenijih CT aparata i nema sumnja da će on pomoći kako doktorima nego i vlasnicima pasa, i na takav način se čuva zdravlje kućnih ljubimaca, ali se i pomaže u obavljanju veterinarskih dužnosti.“ naglasio je Dževad Džafić, vlasnik Bobija.

Kako ističu iz Gradske veterinarske stanice, CT apart je još u pripremi. U narednom periodu će biti održana edukacija uposlenika o korištenju aparata, a stavljanje u upotrebu se očekuje u narednih mjesec dana.

 

POSLJEDNJE DODANO