Koliko dugo sladoled može trajati u zamrzivaču i kako prepoznati da li je pokvaren?

Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, ima svoj rok trajanja. Iako se u zamrzivaču kvari sporije nego svježa hrana, ne može trajati zauvijek. Na dužinu trajanja utiče način čuvanja, temperatura zamrzivača i posuda u kojoj se sladoled nalazi.

Prema savjetima stručnjaka, sladoled može trajati do šest mjeseci u zamrzivaču. Kupljeni sladoled uvijek ima označen rok trajanja, a mnogi smatraju da se on može produžiti za još nekoliko mjeseci, iako je odluka na potrošaču. Domaći sladoled, međutim, obično ne traje toliko dugo jer ne sadrži konzervanse, a često se čuva u slabim ili poroznim posudama koje ubrzavaju kvarenje.

Koliko dugo sladoled može trajati u zamrzivaču i kako prepoznati da li je pokvaren?
Iako zamrzivači usporavaju razvoj bakterija, ne mogu ga u potpunosti spriječiti.

Važno je pridržavati se uputa kako bi sladoled očuvao svježinu

Kao i kod druge smrznute hrane, važno je da se sladoled stalno drži na niskoj temperaturi i da se izbjegava njegovo odmrzavanje i ponovo zamrzavanje. Idealna temperatura zamrzivača trebala bi biti između –18 i 0 stepeni Celzijusa.

Iako zamrzivači usporavaju razvoj bakterija, ne mogu ga u potpunosti spriječiti. Sladoled sadrži mnogo šećera, što pogoduje razvoju mikroorganizama, pa može biti rizičan čak i kada nema vidljivih znakova kvarenja.

Jedan od najčešćih pokazatelja promjena je pojava sitnih kristala leda na površini. Do toga dolazi kada hladan i suv zrak prodre u posudu i hrana gubi vlagu. Takav sladoled se može konzumirati, iako više nema isti ukus i kremastu teksturu. Gornji sloj s kristalima moguće je odstraniti, a ostatak pojesti, ali uz napomenu da će okus biti slabiji i ledeniji.

pročitajte i ovo