26.7 C
Tuzla
21.05.2024.

Komorati i Sindikat Kreke uputili podršku rudarima Zenice

Zenički rudari, koji su jučer u drugoj smjeni odbili sići u svoje jame, proizvodnju nisu obnovili ni jutros u prvoj smjeni.

Zenički rudari nisu dobili aprilsku platu pa ni jutros, već treću smjenu nisu sišli u jame

Zbog svih dešavanja, koja iz mjeseca u mjesec prate stanje u rudnicima, i ovoga puta, Samostalni Sindikat radnika rudnika u FBiH među kojima su i Sindikat i rudari Kreke, jučer su uputili neupitnu podršku komoratima u Zenici u svim aktivnostima koje provode kako bi primorali poslodavca da ispoštuje Kolektivni ugovor – kazao je za RTV Slon, Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

“Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH prati situaciju sa kojom se suočavaju radnici u RMU Zenica zbog blokade računa i nemogućnost isplate plate radnicima za april 2023. godine. Razumijemo težinu stanja sa kojim se suočavaju iz mjeseca u mjesec, i pokušali smo na više načina i mogućnosti izdejstvovati da se račun odblokira i ispoštuje primjena Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

S tim u vezi, pruža se apsolutna podrška radnicima RMU Zenica u iskazivanju nezadovoljstva kroz radnički neposluh kao jedan od vidova radničke borbe koji je potpuno opravdan iz razloga što poslodavac nije obezbijedio uslove i ispoštovao primjenu člana 44. stav 1. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH” – stoji u pismu podrške koji je uputio Samostalni Sindikat radnika rudnika.

Vezane vijesti

TUZLA