15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Komšić u Oslu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške o situaciji u BiH i regiji

lan Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se jučer u Oslu sa ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Anniken Huitfeldt i delegacijom Odbora za vanjsku politiku i odbranu  Parlamenta Kraljevine Norveške.

Sagovornici su izrazili veliko zadovoljstvo ovim susretom, s obzirom na činjenicu da duži vremenski period  član Predsjedništva BiH nije dolazio u posjetu Norveškoj i susreo se sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Član Predsjedništva BiH Komšić upoznao je ministricu Huitfeldt sa trenutnom političkom situacijom u BiH i regiji, i kako se ruska agresije na Ukrajinu reflektuje na situaciju i odnose u našoj zemlji, regiji, ali i na čitav svijet. Razgovarano je o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini i važnosti njenog puta ka euroatlanskim integracijama, o unapređenju odbrambenog sektora,te ekonomskom i društvenom razvoju naše zemlje.

Norveška vlada iskazala  je punu podršku Bosni i Hercegovini i njenom putu ka članstvu u NATO  i Evropsku uniju, koju olakšava i činjenica da je Ambasada Norveške u BiH od januara kontakt point tačka za kontakt sa NATO-om.

Sagovornici su razgovarali i o bilateralnim odnosima dviju zemalja sa akcentom na bh. dijasporu, koja je jedna od najbolje integrisanih zajednica u Norveškoj. Komšić je zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Norveška pružala BiH i njenim građanima koji su 90-ih godina morali napustiti svoje domove i zemlju, a u Norveškoj  živi više od osamnaest hiljada bh građana.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se sastao i sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku i odbranu Parlamenta Norveške sa kojima je takođe razgovarao o političkoj situaciji u BiH i zemljama zapadnog Balkana. Sagovornici su poseban akcenat tokom razgovora dali važnosti euroatlanskih integracija BiH, kako za stabilnost i napredak naše zemlje tako i zemalja čitavog zapadnog Balkana. Sigurnost  i stabilnost koju nude NATO i EU doveli bi do stabilnosti društva u BiH, te u konačnici do socijalno-ekonomskog napretka zemlje. Parlamentarci Norveške na kraju sastanka potvrdili su da Norveška ima namjeru pojačati svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini i pružiti punu podršku njenom putu ka NATO-u i EU.

Sastancima su prisustvovali i ambasador BiH u Norveškoj Bakir Sadović i Ahmed Lindov, norveški političar porijeklom iz BiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA