15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

KUCZ: Strogo zabranjeno loženje vatre na otvorenom

U zadnje vrijeme evidentiran je značajan broj šumskih požara i požara niskog rastinja na području Tuzlanskog kantona. Najveći broj ovih požara prouzrokovan je nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.

Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume (član 20. Zakona o šumama, “Službene novine TK”, broj: 7/17). Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM (član 59. navedenog zakona). Također, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine propisane su kazne zatvora i novčane kazne u slučaju da požar prouzrokuje veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike, kao i pravna lica da se pridržavaju zakonskih odredbi, da se vatra ne pali na nedozvoljenim mjestima, jer mala nepažnja može uzrokovati velike posljedice.

Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, ODMAH o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

 

Vezane vijesti

TUZLA