18 C
Tuzla
13.06.2024.

Najsavremeniji uređaj: UKC Tuzla u primjenu uvodi 4D ultrazvuk srca

Klinika za interne bolesti JZU UKC Tuzla u primjenu uvodi 4D ultrazvuk srca. Radi se o najsavremenijem aparatu za neinvazivnu pretragu srca ultrazvukom.

Prema riječima šefa Odjeljenja za kardiologiju, dr. Elnura Smajića, mr. med. sc., nova 4D tehnologija koristi napredne mogućnosti snimanja za kreiranje visokokvalitetnih trodimenzionalnih slika uz brzinu prenosa podataka koja je i 16 puta veće brzine u odnosu na 2 D ehokardiografske uređaje.

“4D ultrazvuk srca pruža nam mogućnost analize srca iz samog jednog otkucaja, drugim riječima nije bitno da li je srčani ritam pravilan ili ne. Ova tehnologija omogućava da se vide srčane strukture i protok krvi u živom kretanju, što je veliko poboljšanje u odnosu na dosadašnje standardne prikaze. Ovaj pogled u pokretu iz unutrašnjosti srca i pripadajućih krvnih sudova pruža korisnije informacije, posebno u područjima srca koja je teže adekvatno pregledati transezofagealnim 2D i 3D prikazom. Odnosno, 4D tehnologija pruža više vizualnih detalja kroz takozvanu živu sliku. Također, u naknadnoj obradi slike urađeni snimci i filmovi mogu se detaljnije analizirati kroz 4D mogućnosti”, pojasnio je dr. Smajić.

Nabavkom ovog najsavremenijeg uređaja kada je riječ o ehokardiografiji Klinika za interne bolesti UKC Tuzla izdvaja se od drugih ustanova iz razloga što se zbog visoke cijene ovaj uređaj rijetko može naći na našim prostorima, navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA