18 C
Tuzla
16.06.2024.

Nasilje u porodici i nad ženama – privatni ili javni problem?

Početkom mjeseca, mučki i svirepo, ubijena je Nizama Hećimović. Ubio je njen partner, nakon što ju je mjesecima psihički i fizički zlostavljao. Sinoć je u Živinicama ubijena još jedna žena. U 2021. i 2022. godini u Bosni i Hercegovini ubijeno je 19 žena.

U posljednjih sedam godina (bez 2023. godine) u Bosni i Hercegovini ubijeno je najmanje 75 žena ili u posljednjih sedam godina u BiH svakih 40 dana ubijena je jedna žena! Taj broj je možda i veći jer, žene često budu žrtva dugogodišnjeg fizičkog nasilja, a njihova smrt se tretira kao prirodna. Svaka druga ubijena žena žrtva je supruga ili partnera i ubijena je u njihovoj zajedničkoj kući/stanu, što ukazuje da su žene u najvećem riziku od teškog nasilja i ubistva u svom najbližem porodičnom okruženju ili intimnim vezama.

Ubistvo žene najčešće se ne događa slučajno i neočekivano, već predstavlja završni čin dugoročnog nasilja kojem je žena bila izložena, a od kojeg nije bila adekvatno zaštićena. Nevladine organizacije zalažu se da se takva ubistva okarakterišu kao femicid, da se uvedu u zakon i da počinioci budu adekvatno kažnjen. U razumijevanju ove teme svoj doprinos možete dati i vi ispunjavanjem upitnika. Jesmo li sve Nizame?

Vezane vijesti

TUZLA