19 C
Tuzla
26.02.2024.

Obilježena 31. godišnjica od osnivanja 2. korpusa Armije RBiH, poručeno da borci za državu ne smiju biti zaboravljeni

U Tuzli je obilježena 31. godišnjica od osnivanja 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja godišnjice počeo je 20. septembra otvaranjem izložbe o 2. korpusu u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli.

U sklopu obilježavanja proteklih dana, ali i danas su realizovani broji programi, te organizovano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima širom područja sjevoroistočne Bosne.

Centralna manifestacija obilježavanja 31. godišnjice od osnivanja 2. Korpusa ARBiH održana je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona.

Drugi korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa, a imao je sjedište u Tuzli.

„Drago mi je istaći da je ovdje i 400 djece iz osnovnih i srednjih  škola, da čuju živu riječ da čuju one koji su stvarali 2. korpus i šta je on iznjedrio, da je dao 11.000 poginulih boraca, da je dao 7450 ratnih vojnih invalida i da kažemo da je kroz 2. korpus prošlo oko 170 hiljada boraca“, kazao je Rasim Islamović, predsjednik Skupštine RVI TK.

„Drugi korups je jedna od najbitnijih operativnih formacija naše Armije RBiH, koji je predstavljao bitnu osnovicu i djelovao na svim pravcima i doprinio opstansku nezavinosti, suverentitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“, rekao je Alija Kožljak, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

„Ne bismo danas jednostavno imali državu, živjeli bi kao izbjeglice negdje pod vlašću tadašnje velika Srbije ili nazovi Jugoslavije. Važno da smo svoj na svomu, da mladi shvate da smo imali borce koji su vodili rat četiri godine“, kazao je Sulejman Budaković, brigadni general.

Podršku obilježavanju dala je i Vlada Tuzlanskog kantona, čiji su svi članovi prisustvovali Centralnoj manifestaciji.

„Mi smo tu stalno prisutni kako god sjećanja svih bitnih datuma, tako i kroz rješavanje svih statusnih pitanja boračke populacije, a koja je u ovom kantonu utvršena i rješena kroz Zakon o doupnskim pravima boraca i članova njihovih porodica“, istakla je Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.

Vezane vijesti

TUZLA