19 C
Tuzla
28.05.2024.

Objavljen vodič za institucije BiH da se suprotstave ilegalnoj trgovini duhanskim proizvodima

Udruženje PROI je predstavilo Vodič, koji pruža smjernice i najbolje prakse za institucije Bosne i Hercegovine kako bi učinkovito provodile Protokol Svjetske zdravstvene organizacije o eliminaciji ilegalne trgovine duhanskim proizvodima i suprotstavile se ilegalnoj trgovini duhanskim proizvodima.

Navedeni Protokol je međunarodni instrument, čiji je cilj suzbijanje krijumčarenja i ilegalne trgovine duhanskim proizvodima.

Ratifikacijom i provođenjem ovog Protokola, države potpisnice, uključujući Bosnu i
Hercegovinu, prepoznaju važnost i odlučuju se na zajedničko djelovanje u suzbijanju ilegalnog tržišta duhana, kako bi doprinijeli većim poreskim prihodima, zaštitili zdravlje svojih građana i unaprijedili javno zdravlje.

Istraživanje, koje su proveli istraživači s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci pružilo je procjenu ukupnog troška konzumiranja duhana u BiH i pokazalo da je u 2019. godini 35.3 posto pušača konzumiralo cigarete sa crnog tržišta, dok je 32.3 posto potrošnje ručno pravljenih cigareta i industrijskih cigareta bilo ilegalno.

Udio crnog tržišta u BiH značajno premašuje svjetski prosjek, koji iznosi oko 11 posto.

Vodič “Pristup smanjenju ilegalnog tržišta duhana baziran na Protokolu Svjetske zdravstvene organizacije o eliminaciji ilegalne trgovine duhanskim proizvodima” je rezultat temeljitog istraživanja i stručnog rada te predstavlja značajan doprinos u borbi protiv crnog tržišta.

Objavljen je u okviru projekta “Jačanje procesa suzbijanja krijumčarenja i ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u okviru EU integracija”, saopšteno je iz Udruženja PROI.

Vezane vijesti

TUZLA