15 C
Tuzla
22.05.2024.

OHR: Presude ne nestaju nakon što osuđenik za ratne zločine odsluži kaznu

Presude Međunarodnog suda ne nestaju nakon što osuđenik za ratne zločine odsluži zatvorsku kaznu, saopćeno je na twitter nalogu Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini povodom javnih istupa političarke i dužnosnice Hrvatske demokratske zajednice BiH Lidije Bradare, odnosno njenog isticanja prijateljstva s Dariom Kordićem, osuđenim za ratni zločin.

Nakon što je Kordić izašao iz zatvora po odsluženju dvije trećine izrečene kazne, nastala je nedavno aktuelizirana fotografija srdačnog susreta Bradare i drugih dužnosnika HDZ-a s njim. Fotografija je izazvala burnu reakciju ratnih žrtava.

– Osuđenik koji je odležao kaznu za bilo koji zločin, valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin… – rekla je Bradara nedavno, dok iz Ureda visokog predstavnika danas naglašavaju: “Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”.

Prema ovoj objavi na twitter nalogu OHR-a, visoki predstavnik od političara očekuje istinsku posvećenost unapređenju pomirenja, i to priznavanjem patnji žrtava i izrečenih presuda.

Visoki predstavnik je siguran da međunarodna zajednica i velika većina ljudi u BiH dijele ovaj jasan stav, navedeno je također.

Vezane vijesti

TUZLA