20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Opasnosti senzacionalističkog izvještavanja o femicidu

Nizama, Aida, Miralema, Tahira, Rada, Sumeja, Milica, Ljiljana, Kada, Jasmina, Alma, Sanela, Suada, Emira i niz se nažalost nastavlja.

U posljednje dvije godine u Bosni i Hercegovini je ubijeno 19 žena. Najopasnije mjesto za ženu koja trpi nasilje je upravo njen dom, budući da se više od jedne trećine pokušaja i izvršenog femicida desilo u stanu, kući ili dvorištu žrtve. U većini slučajeva počinilac je bivši partner.

Nakon monstruoznog ubistva u Gradačcu, našu državu je potresao novi slučaj femicida. U glavnom gradu BiH, 34- godišnji Anel Bećirović ubio je svoju bivšu partnericu Emiru Maslan. Javnost se pita kada će se poduzeti konkretni koraci u cilju sprečavanja ovakvih zločina.

„Ovo je pandemija koja je zahvatila naše društvo, prevazilazi norme zdravog razuma. Da nam se ne bi desio novi femicid i nove žrtve, bizarni i monstruozni zločini koji su već prešli u pandemiju, biće potrebno prošetati na desetine kilometara političke odgovornosti. Kod nas je zaista sistem zakazao“, govori Rusejla Halilović, članica Komisije za ravnopravnost spolova u Gradskom vijeću Tuzla i aktivistica.

U Bosni i Hercegovini se stvari još uvijek odbijaju nazvati pravim imenom, kako u društvu tako i u medijima.
U medijima se ovakvi događaji uglavnom okarakterišu kao porodična tragedija ili samo tragedija, a rjeđe kao ubistvo, zločin i ono što u suštini i jeste- femicid. Imajući u vidu da neprimjereno izvještavanje nije bezazleno, medijski radnici se pribojavaju da će se potaknuti efekat imitiranja što će pogodovati nasilniku.

„Mediji su smješteni u ulogu prevencije jer su oni ti koji mogu i kroz stereotipne uloge, rodne uloge potencirati nejednake odnose moći između muškaraca i žena. Oni su i ti koji mogu senzacionalističkim izvještavanjem, fokusiranim na brutalne detalje uznemiravati javnost, naročito onaj dio javnosti koji trenutno živi u nasilnom okruženju“, objašnjava Selma Zulić Šiljak, projektna koordinatorica u Mediacentru Sarajevo.

U vezi s tim, grupa novinara i novinarki izdale su saopštenje povodom medijskog izvještavanja o femicidu. Pozvali su kolege da preispitaju način izvještavanja o ubistvima žena slijedeći osnovne etičke smjernice.
Medijski radnici i radnice se mogu pridružiti inicijativi za odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama, porodičnom nasilju i femicidu. Poziv je i dalje otvoren, a javnost će biti obaviještena o svim prikupljenim potpisima podrške.

Vezane vijesti

TUZLA