12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Počela obuka za montere fotonaponskih sistema

Evropa prolazi kroz proces energetske transformacije, a Bosna i Hercegovina plodno je tlo za pronalazak radne snage. U partnerstvu sa Centrom za ekologiju i energiju te Caritasom Švicarska, Građevinsko geodetska škola Tuzla organizovala je besplatnu obuku o instaliranju fotonaponskih sistema za sve zainteresovane polaznike koji se žele baviti ovom sve traženijom djelatnošću.

Nakon više od sedamnaest godina provedenih na birou, Edin sebe vidi kao instalatera fotonaponskih sistema. Ovaj sistem sve je češći u zemljama Evrope, ali polako dolazi i u Bosnu i Hercegovinu. Njegov cilj je, uz pomoć obnovljivih resursa omogućiti pristupačniju i jeftiniju električnu i toplotnu energiju.

„Pa mislim da je ta nova tehnologija poput električnih automobila budućnost. Isto tako će i u doglednoj budućnosti i ovi fotonaponski sistemi u domaćinstvima biti svakodnevnica“ izjavio je Edin Muranović polaznik radionice.

Potražnja za monterima fotonaponskih sistema je u porastu, posebno u Evropi. Obuka traje nekoliko dana, a po završetku teorijske i praktične nastave, polaznici polažu ispit te dobijaju certifikat koji im može pomoći pri pronalasku posla iz ove oblasti. Dokaz povećane zainteresovanosti vidi se i u uvođenju ove struke u srednjoškolsko obrazovanje.

„Od naredne školske godine imat ćemo obuku i učenika. Imat ćemo ovo zanimanje u ponudi pri upisu srednje škole. U svijetu i Evropi već je uveliko krenula ta obuka i mislim da mi kasnimo za tim, ali je ovo eto zadnji čas da krenemo sa tim.“ kazao je Kadrija Ibišević, direktor JUMŠ Građevinsko-geodetske škola Tuzla

Cilj ovog treninga je da ponudi inovativna i praktična znanja i vještine o fotonaponskim sistemima te da podstakne na dalje učenje i bavljenje ovom djelatnošću.

„Ono što je jako važno je da znamo da je veliko interesovanje za ovaj sistem, i da je kadrova za instalaciju itekako potrebno. Zbog toga mi organizujemo ove edukacije, kako bi pripremili naše nezaposlene osobe ili one koje razmišljaju o otvaranju sopstvenog bizniza“ Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju

Novi zakon Federacije BiH o obnovljivim izvorima energije omogućit će građanima montažu solarnih panela na krovove svojih kuća, s ciljem uštede električne i toplotne energije koja je sve skuplja.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA