U Tuzli je počeo Sajam kafe i čokolade, koji traje od petka do nedjelje. Brojni izlagači donijeli su raznovrsne proizvode, a posjetioci uživaju u slatkim okusima i mirisu vrhunske kafe.
“Imamo 25 izlagača, hand-made čokolaterija, pet izlagača kafe. Dobili smo Lastu iz Čapljine, Puratos iz Belgije, koji su dali potvrdu ovom Sajmu. Puratos nam dovodi čokolatijera koji će praviti Slani bunar. Sajam nije slučajno od 16.-18., na taj način obilježavamo Svjetski dan porodice i zajedničkog života” – rekao je Edis Bajić, organizator Sajma kafe i čokolade.
Mišaela iz Tuzle u slobodno vrijeme bavi se izradom kolača i torti. Svoje umijeće ove godine odlučila je pokazati i drugima, i to na Sajmu kafe i čokolade. Ukusne slastice, raznih oblika i okusa, odmah su privukle pažnju brojnih posjetilaca. Iako je iz Tuzle, na ovom Sajmu se predstavlja prvi put i kaže da se najviše nada lijepom druženju.
“Što god vidite na mom stolu, sve je jestivo. Pravim medenjake, pralinice, kolače, voćne kupove. Prvenstveno ovdje očekujem dobro druženje, posjećenost, upoznavanje drugih ljudi, a usput i da predstavim svoj rad, čime se ja bavim” – rekla je Mišaela Mehmedinović.
Svoje čokoladne kreacije na Sajmu kafe i čokolade predstavlja i Sandra iz Doboja. Osim klasičnih čokolada, Sandra ima i čokoladno cvijeće, cipele i druge zanimljive jestive predmete.
“Nudimo vam pored čokolade koju mi pravimo, izlijevamo i pravimo različite oblike i cvjetne aranžmane, blagu varijantu alkoholnih pića, likere domaće proizvodnje” – rekla je Sandra Lazarević.
Osim čokolade, na Sajmu se nude i različite vrste vrhunske kafe. Jednu takvu, koja je stigla iz Italije, nude i brat i sestra iz Zvornika. Nude pet vrsta najkvalitetnije espresso kafe.
“Bukvalno možete kod kuće u malim aparatima i kancelarijama pripremiti najkvalitetniju Barista kafu. Imamo i Horeca sisteme, koji su na aromi radili jako dugo” – rekla je Mira Brazis.
Veliku pažnju posjetilaca privukao je i štand porodice Handalić iz Živinica. Iako nisu pripremili klasične čokoladne delicije, ono što nude mnogima se svidjelo. Na njihovom stolu ljubitelji kafe i čokolade mogu probati “čoko-med” i “kafu u medu”, proizvode koji se ne mogu naći nigdje u prodaji osim kod njih.
“Naziv mu je “čoko-med”, ali unutra nemamo čokoladu, nego organski kakao. Dvadeset posto zauzima i organski uzgojeni lješnjak, a oko 70 posto je sastav našeg meda. “Kafa u medu” sadržava u sebi 1,3 posto kafe Arabice – vrhunska kafa pomiješana sa kremastim medom i daje jedan vrhunski okus koji ja ne mogu da opišem” – rekao je Asmir Handalić.
Sajam kafe i čokolade trajat će do nedjelje, a ove godine organizatori najavljuju brojne prateće događaje za sve generacije. Već u subotu će biti organizovan i Dan za porodicu, a planiran je i dolazak vrhunskog čokolatijera iz Belgije.
Ulaz na Sajam, koji je smješten u HKC “Sveti Franjo”, je besplatan, a posjetiocima su čokoladne delicije i kafa dostupni svakog dana od 10 do 20 sati.
Mjesto na Sajmu ima i Biblioteka Derviš Sušić Tuzla, a svi zainteresovani mogu se učlaniti u Biblioteku na njihovom štandu.